Nej,ta det piano. Danstillståndet är inte slopat ännu.
Nej,ta det piano. Danstillståndet är inte slopat ännu.

Ta av dig dansskorna igen. Danstillståndet finns fortfarande kvar. Metro reder ut allt som har med danstillståndet att göra.

Har du också tänkt dansa naken på slumpmässigt vald restaurang i veckan? Då får du tänka om. Om du drar igång lite spontandans på valfri restaurang kan ägaren fortfarande åka dit på böter – eller med lite oflyt till och med fängelse.

Danstillståndet är inte avskaffat ännu, trots nyheterna förra veckan.

►LÄS MER: Nu kan Sveriges mest omoderna lag försvinna.

Så vad hände förra veckan?

Riksdagen klubbade igenom ett gäng motioner som kom från både höger och vänster-företrädare. Många var helt enkelt väldigt trötta på danstillståndet.

Riksdagen bestämde sig för att danstillståndet ska bli ett minne blott i Sverige. Nu ska vem som helst kunna dansa var som helst – även om inte personen som driver verksamheten har sökt tillstånd för dans. 

Men det är bara steg ett. Än är det lång tid kvar innan restaurangägare kan ordna rejv mellan matgästerna.

Även om riksdagen har beslutat om att tillståndet ska avskaffas är det långt ifrån säkert att det kommer bli så inom den närmaste framtiden.

Anledningen: Ett tillkännagivande är långt ifrån samma sak som en klubbad lag.

►LÄS MER: Löfven trött på tillkännagivanden

Okej. Så vad saknas nu?

Ganska mycket. En lag, till exempel.

Innan lagen blir ett faktum måste regeringen göra en del saker. Än så länge innebär det slopade danstillståndet att riksdagen har bett regeringen om att ta bort den här lagen, men den är i allra högsta grad kvar. 

Nu när riksdagen har sagt sitt i frågan ska regeringen ta ställning till på vilket sätt man ska ta det här vidare. Utgångspunkten när regeringen får ett tillkännagivande från riksdagen är att man ska följa det, men regeringen kan välja att inte göra så om man tycker att det finns speciella skäl för det. 

►LÄS MER: Här försöker Hare Krishna bjuda upp Nordisk ungdom till dans

Kommer man att fimpa danstillståndet?

Antagligen. Men det är inte helt säkert.

Sedan valet har det hänt flera gånger att riksdagen kommit med tillkännagivanden som regeringen helt enkelt inte har följt.

Det skulle kunna bli så nu också.

När inrikesminister Anders Ygeman i höstas fick en skriftlig fråga från en moderat riksdagsledamot om hur man ska göra med danstillståndet skrev han så här: ”Jag avser därför inte att nu vidta några åtgärder i frågan”.

Så summa summarum: när ryker lagen?

Ingen vet. Det finns många byråkratiska hinder kvar innan dansen är ett faktum på Köttbaren i Stockholm eller Lenas Vägkrog i Nordmaling. Var sak har sin tid, så även dansen.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset