De spridda Facebookinläggen är typexempel på så kallad like-farming.
De spridda Facebookinläggen är typexempel på så kallad like-farming.

En serie bilder som spridits sedan åtminstone slutet av 2016 påstås visa offer för organskörd i Thailand. Men bilderna är tagna från helt andra sammanhang och har inget med varandra att göra.

”Vid gränsen mellan Malaysia och Thailand har mer än 700 barns kroppar hittats, tomma på organ. Åker du utomlands eller inom Singapore, håll utkik efter barnen och stäng dem. Skicka till en vän för att låta de leva”. Så lyder texten i ett nu borttaget Facebookinlägg som publicerades den 15 november förra året, och som lagts upp i identisk form av andra privatpersoner på Facebook. Inläggen har fått tiotusentals delningar.


Samma historia, med samma bilder, publicerades i formen av en artikel på den malaysiska webbsidan The Coverage den 27 november samma år. Den artikeln har sedan den publicerades fått närmare 370 000 interaktioner på Facebook, och även spridits i Sverige. ”Allt hemskt är tyvärr inte fejk… utan resultat av vår <3-löshet. Mord av värnlösa barn, djur & gamla försiggår även här bara mer förståtligt. [sic]”, skrev till exempel en person som delade artikeln i mars i år.

LÄS MER: Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

I en av bilderna som sprids i samband med påståendena om barn som skördas på sina organ syns en stor mängd barn ligga livlösa i ett stort rum. I den andra bilden syns en flicka ligga livlös fastbunden i vad som ser ut att vara en kartong.

Men bilderna har ingenting med organskörd, eller Thailand att göra, som den malaysiska sajten Rojakpot tidigare kunnat visa.

Den ena bilden har länge spridits på sociala medier i Sydostasien med påståenden om att den visar barn som fått sina organ skördade. Men det stämmer inte. Bilden visar offer för den misstänkta gasattacken i Ghouta som ägde rum i Syrien den 21 augusti 2013, och som ledde till att mellan 322 och 1729 personer miste sina liv. Bilderna har alltså ingen koppling till Thailand.

Den andra bilden, som föreställer en fasttejpad flicka i en container, har länge spridits i olika former på sociala medier i Sydostasien. Men bilden har inte heller den något med Thailand eller organsmuggling att göra. Bilden är från ett omdiskuterat mordfall som ägde rum i Indonesien 2015.

Det var den 1 oktober 2015 som nioåriga Putri Nur Fauziah i Jakarta anmäldes försvunnen. Nioåringen hade studerat tillsammans med vänner, men kom aldrig hem.

Dagen efter hittades hennes nakna kropp fasttejpad i en kartong i en soptipp i närheten av hennes hemma. Nioåringen hade våldtagits och mördats, och sedan gömts i kartongen. Efter flera falska spår och ett stort medieuppbåd kom en 39-årig man att gripas.

De spridda Facebookinläggen är typexempel på så kallad like-farming, där rörande bilder används för att samla gillningar på sociala medier. Typexemplet på den typen av inlägg är påståenden om att Facebook kommer skänka en dollar till fattiga barn för varje gång inlägget delas.

LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

Påståenden om barn som smugglas till Thailand för att skördas på sina organ har spridits sedan åtminstone 2014, enligt malaysiska Says.

I november 2016 gick malaysisk polis ut med en varning, och uppmanade människor att inte sprida falska påståenden om barn som förs till Thailand på att skördas på sina organ. Enligt polis har man en strikt kontroll och ett bra samarbete vid gränsen, vilket gör att sådan verksamhet är svår att genomföra.

– Jag rekommenderar allmänheten att sluta sprida det här påståendet och att inte tro på allt som står på sociala medier, sa delstaten Kedahs polischef Datuk Asri Yusoff till tidningen Berita Harian.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Facebook