Alla bilder har anonymiserats på uppmaning av kvinnan Viralgranskaren varit i kontakt med.
Alla bilder har anonymiserats på uppmaning av kvinnan Viralgranskaren varit i kontakt med.

En bild som gillats över 400 000 gånger påstås föreställa hur ett nigerianskt barn förändrats sedan han adopterades av en välgörenhetsarbetare. Men bilderna föreställer inte samma barn, eller ens samma kvinna.

"För några månader sedan sågs ett naket 2-årigt barn i Nigeria matas av en kvinnlig välgörenhetsarbetare. Bilden blev viral. Sedan adopterade hon barnet och så här ser han ut idag." Så lyder bildtexten till två bilder som sedan de publicerades på Facebook under tisdagen delats 36 000 gånger och gillats över 400 000 gånger. 

► LÄS MER: Nej, Löfvens "socialistklocka" kostar inte 275 000 kronor
 

Men bilden föreställer inte samma personer. Viralgranskaren har varit i kontakt med kvinnan som uppges framträda på båda bilderna med samma barn. Hon bekräftar att det är hon på den vänstra bilden, men bilden till höger föreställer hennes biologiska son tillsammans med en av hennes släktingar.

– Bilden ska bort från Facebook genast. Jag vet vet inte vem som startat det hela, men det är vidrigt att en person kan gå så långt för att få uppmärksamhet, säger hon till Viralgranskaren.

Att bilder på personer som inte gett sitt tillstånd eller inte har någonting med saken att göra är ett vanligt fenomen på Facebook. När Viralgranskaren tidigare berättat om då 20-åriga Jakob och sajten "Storkens nyheter" kunde Viralgranskaren visa på hur bilder på debattörer som tyckte till i kontroversiella frågor egentligen föreställde helt orelaterade personer, vars bilder tagits utan deras tillstånd.  

Viralgranskaren har sökt mannen som som la upp det ursprungliga Facebookinlägget.

Metro har
tidigare uppmärksammat bilden där det undernärda barnet syns matas.

► LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset