Ordagrant lyder den arabiska texten "Gå med oss innan det är för sent. Sverige kommer att ge utrymme kommer att ge utry".
Ordagrant lyder den arabiska texten "Gå med oss innan det är för sent. Sverige kommer att ge utrymme kommer att ge utry".

Sedan i juli har påståenden om att flygblad från terrorgruppen IS delas ut i Malmö spridits. Påståendena har under veckan återigen fått stor spridning. Men de påstådda IS-flygbladen är skrivna på uppenbart datoröversatt arabiska, och är med största sannolikhet förfalskade.

”Dessa lappar delas ut i Malmö just nu… :O Någon som tycker detta är FULLT normalt?!”. Så lyder texten i det spridda Facebookinlägget, som spridits i en skärmdumpad version sedan åtminstone den nionde juni, enligt frilansjournalisten och den Viralgranskar-medgrundaren Jack Werner, som skrev om inlägget redan i juli. Senast under torsdagen delades bilden av en privatperson i den stora Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, där den fått tusentals interaktioner.

LÄS MER: Nej, den här videon visar inte ett medborgargarde som slår ned ett ”muslimsk gäng”

I inlägget syns ett papper med terrorgruppen Islamiska statens flagga och en text: ”Gå med oss innan det är försent. Det kristna Sverige ska vika sig för Islam”. Detta följs av en text på arabiska.

I kommentarsfältet är många upprörda, även om ett fåtal tvivlar på att flygbladet skulle vara äkta.

Bilden fick stor spridning tidigare under sommaren, när en SD-politiker i Göteborg delade den tillsammans med en uppmaning att rösta på Sverigedemokraterna i kyrkovalet i september. Hon hade fått den av en bekant, som i sin tur återpublicerat en bild han hittat på Facebook. Som Werner tidigare berättade hade personen som där hade publicerat den fått den från en kompis kompis som bor i Grevie, en tätort i Båstad. Då delades texten med en uppmaning att beväpna sig: ”Börjar bli dags att beväpna sig nu för att skydda egendom o familj inga poliser inga militärer o inga straff för de som först o främst inte skall vara här wtf”, skriver en man, och kvinnan svarar: ”Ja är dags för detta snart, helt sjukt detta, att dessa ………..får göra som dom vill i VÅRT Sverige”.

Men det finns egentligen ingenting som tyder på att det skulle röra sig om riktig propaganda från terrororganisationen IS. Det arabiska stycket är uppenbart skrivet av en person som inte kan arabiska, förmodligen via en översättningstjänst som Google translate. Ordagrant lyder den arabiska texten ”Gå med oss innan det är för sent. Sverige kommer att ge utrymme kommer att ge utry”.

– Terrorsekten Daesh/IS använder sig av en del nyckelord för de grupper som man säger sig bekämpa. Kristna kallas Nasara, Salibiyyun eller kuffar, otrogna. (…) Förutom språket är det det här som gör att man blir misstänksam, sa Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Teologiska institutionen på Uppsala universitet, till Jack Werner i juli.

LÄS MER: Så utnyttjades prideparaden för att sprida falsk information

Någonting som dock stämmer är att åtminstone två flygblad delats ut, men inte i Malmö utan i just Grevie. Det kom att polisanmälas av en kvinna boende i området, som menade att det rörde sig om hets mot folkgrupp. Anmälningen kom senare att läggas ned.

– Min tanke är att det är någon som vill skrämma våra invånare. Det handlar om fördomar mot muslimer. Flygbladen är utdelade till svenskar, sa hon till Helsingborgs dagblad i juli.

Grevie, en tätort med 2 000 invånare som aldrig haft problem med våldsbejakande islamism. Detta enligt Karim Ottosson, chef för lokalpolisområde Kulla Bjäre.

– Det vi har haft innan är högersidor som sätter upp klistermärken. Inget från vänster, eller ingenting från muslimska hållet, sa han till Jack Werner i juli.

När Viralgranskaren kontaktar Ottosson säger han samma sak. Det har heller inte delats ut några liknande flygblad utöver de två som lagts i brevlådor tidigare under sommaren. Ottosson uppger för Viralgranskaren att hans uppfattning är att flygbladet är förfalskat.

– Med tanke på att det var skrivet med Google translate och delades ut i en brevlåda så är det min uppfattning, ja.

LÄS MER: Den här bilden visar inte en flykting och en svensk kvinna – den är från en porrfilm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff terror