Viralgranskaren har maskat människorna på bilden. Fyra barn omkom i olyckan – ett barn saknas fortfarande.
Viralgranskaren har maskat människorna på bilden. Fyra barn omkom i olyckan – ett barn saknas fortfarande.

Bilden på flyktingarna i vattnet hånas på nätet. Man ser ju hur en av flyktingarna står upp, är en av kommentarerna. Men bilden kommer från en verklig tragedi på Medelhavet då flera barn drunknade.

Media som lurar oss. Så skriver en svensk sajt som nu sprider en gammal bild som påstås visa hur en grupp flyktingar fejkar att de ligger och flyter i vattnet efter att båten sjunkit. I bilden pekar pilar på ansiktena i vattnet och det står "Oj, alla kollar in i kameran" och "Oj, alla står upp".

Bilden är ett år gammal och har haft internationell spridning. Bland annat var den ett populärt meme med texten "Muhammad! Stå inte upp i vattnet! Du förstör fotot!!!". När bilden spreds som mest 2015 skrev även svenska högerextrema sajter som Motgift att "medias bild på “flyktingar i havet” var "uppenbart arrangerad".

►LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp

Det förmodade arrangerade fotot har fått många att häva ur sig hatiska kommentarer mot nyanlända på sociala medier och en del hävdar att det är helt uppenbart att människorna på bilden fejkar sitt utsatta tillstånd: "Dom badar ju vid stranden ca 1m djupt", skriver en person. "Anmärkningsvärt är också vilken fokus alla på bilden har på fotografen, nästan som om någon ropat: “Cheese!", skriver en annan.

Andra har försökt att granska bilden, till exempel diskuterat om färgen på vattnet ändå inte visar att gruppen är ute på djupt vatten och när man ser hela bilden så ser man även svallvågen från en räddningsbåt som närmar sig. Att man kan stå eller sitta på flytande vrakdelar.

Viralgranskaren har kontaktat den turkiska kustbevakningen som bekräftar att det rör sig om en verklig händelse. Den inträffade 16 december 2015 i havet utanför Karaada i Turkiet.

"Cirka 60 migranter räddades levande och fyra döda kroppar efter migranter (tre babys, varav en var fem månader gammal, och en flicka) påträffades kl 07.56 på den nämnda platsen", skriver kustbevakningen.

Händelsen har också rapporterats om i flera turkiska medier.

►LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som attackerar en julgran i Sverige

En turkisk journalist kommenterar de hånfulla påståendena på nätet så här till Viralgranskaren: "Det här ryktet är verkligen irriterande och idiotiskt. Hundratals flyktingar dör på Medelhavet på grund av människosmugglare och illegala farkoster och flytvästar. Vi ser de här människorna och deras levnadsvillkor på gatorna och i våra städer."

Flyktingarna som räddades fördes till hamnen i Bodrum och enligt deras uppgifter ska det ha funnits en ytterligare pojke ombord, men sökningar med helikopter och kustbevakningens fartyg har inte gett resultat.

Kustbevakningen skickade även med en film från tillfället då flyktingarna hittades ute till havs. Vi har maskat filmen och varnar för starka bilder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset