Tittar du närmare på siffrorna som gett Malmö sitt höga brottsindex ser du att resultatet bygger på totalt 188 personers uppgifter.
Tittar du närmare på siffrorna som gett Malmö sitt höga brottsindex ser du att resultatet bygger på totalt 188 personers uppgifter.

En serbisk webbsida publicerade nyligen sitt "brottsindex", som påstår sig visa att Malmö är den stad i Europa med näst mest brott. Men siffrorna som påståendet bygger på baseras egentligen bara på att 188 besökare besökt sidan och sagt att Malmö är brottsdrabbat.

”Malmö rankas som Europas näst mest kriminella och otrygga stad”. Så löd en rubrik på den högerextrema sajten Avpixlat under söndagen. Samma påstående spreds även på Twitter, Facebook och internetforumet Flashback.

Ursprunget till påståendet kommer från den serbiska sajten Numbeo, som varje år publicerar sitt så kallade ”Crime index”. Sajten grundades 2009 med syfte att crowsourca olika former av data från sajtens besökare, som matkostnader. Men sajten crowdsourcar också till exempel siffror om brott.

LÄS MER: Så blev Sveriges största Facebookgrupp en reklampelare för sexleksaker

Och det stämmer att Malmö enligt sajtens brottsindex hamnar på plats nummer två bland Europas mest brottsdrabbare städer, enligt Numbeo. Malmö har där ett brottsindex på 60,99. Bara Neapel med 61,33 i brottsindex är högre.

Huruvida de siffrorna egentligen säger särskilt mycket är dock någonting som är lätt att börja tvivla på när du tittar på sajtens metodologi, alltså hur sajten kommer fram till sina siffror.

Numbeos brottsindex är nämligen inte baserad på faktisk brottsstatistik. Istället beskriver sajten sin metodologi som följande.

”Den här sektionen är baserad på siffror från sajtens besökare. […] Varje svar vi får in sparas som ett nummer mellan -2 och +2 där -2 är starkt negativt och +2 starkt positivt. Vi filtrerar våra svar från potentiellt spam som människor som lägger in en stor mängd data som skiljer sig från mediansiffran.”

Sajten är alltså ganska transparent med sin metodologi, och gör ingen statistisk vägning efter till exempel demografi för att se till att siffrorna är representativa för folket som helhet, som riktiga opinionsundersökningar brukar göra. Det är enkelt för vem som helst att lägga till data som direkt påverkar resultatet. Viralgranskaren kan utan att ens behöva registrera sig gå in och lägga till fakta som säger att Malmö skulle vara väldigt brottsdrabbat. Sajten kollar inte ens om personen som fyller i siffrorna faktiskt bor eller ens har befunnit sig i Malmö, någonting frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius tidigare uppmärksammat på Twitter.

Tittar du närmare på siffrorna som gett Malmö sitt höga brottsindex ser du att resultatet bygger på totalt 188 personers uppgifter. Det betyder alltså att Malmö fått ett högt brottsindex på grund av att 188 personer, som inte ens nödvändigtvis bor i Malmö, helt enkelt besökt sajten och sagt att det är mycket brott i Malmö. Datan verkar inte kontrolleras eller vägas. Det bör också påpekas att åtminstone 500 – 1 000 respondenter i regel är nödvändigt för att en opinionsundersökning ska anses vara trovärdig, i alla fall när det rör sig om siffror för en stad med över 100 000 invånare. Urvalet ska också vara slumpmässigt och representativt.

Skärmavbild 2017-01-16 kl. 10.51.42

Så hur brottsdrabbat är Malmö egentligen, om vi tittar på riktiga siffror? Tittar vi på siffror från till exempel Brottsförebyggande rådet, Brå, har Malmö visserligen fler anmälda brott per 100 000 invånare än landet i stort. Men både Stockholm och Göteborg har fler anmälda brott per 100 000 invånare, om enligt Brå:s siffror från 2015. Totalt hade Malmö 17 553 anmälda brott per 100 000 invånare 2015. 2 973 brott per 100 000 invånare rör brott mot person. Samma siffra i Stockholm är 22 544 respektive 3 080 brott per 100 00 invånare.

Anmälda brott är i sig inte ett perfekt sätt att visa på hur stor brottslighet faktiskt är i ett stad eller en land, eftersom anmälningsbenägenheten till exempel kan skilja sig åt stort.

Klart är dock att siffror som bygger på att 188 personer besökt en webbsida sagt att Malmö är extremt brottsdrabbat inte är ett bevis på att så per definition är fallet, särskilt inte om de siffrorna används för att ”bevisa” att Malmö är den näst mest brottsdrabbade staden i Europa.

”Vi har automatiska och semi-automatiska sätt för att hantera spam. I teorin innebär det att vi får bättre och mer trovärdiga resultat ju fler som gör undersökningen. Vi hoppas att vi tids nog kan bli mer populära så att vi får fler svar. Med det sagt tror jag att 100+ respondenter utgör ett ganska bra resultat, 500 hade dock varit bättre.”, skriver Mladen Adamovic som driver sajten i ett mail till Viralgranskaren.

Enligt Adamovic stämmer det dock inte alls att Malmö är nummer två på listan. Han menar att Malmö är på plats 24 och undrar var Viralgranskaren fått informationen om att Malmö är på plats 2 ifrån. Och det stämmer att Malmö i ett fall är på nummer 2 och ett fall på plats 23, beroende på om du väljer den realtidsuppdaterade versionen av brottsindexet eller om du väljer att utgå från det brottsindex som publiceras årligen. När Adamovic kollar på siffrorna igen uppger han att Malmös brottsindex sjunkit efter att 50 personer under den senaste veckan lagt till information som gjort att Malmös brottsindex sjunkit från 60,99 till 47,3, någonting som Adamovic menar också hänt i Davao i Filippinerna tidigare.

LÄS MER: ”Fake news” och clownrykten – så var Viralgranskarens år

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset