Ursprungligen kommer bilden från en webbkampanj som Svensk näringsliv skapade 2011.
Ursprungligen kommer bilden från en webbkampanj som Svensk näringsliv skapade 2011.

En viral bild påstår sig visa en tv-tablå från SVT under 80-talet. Men bilden är, som webbtidningen Tv-dags kan visa, falsk. Ursprungligen kommer bilden från en kampanj från Svenskt näringsliv.

Under onsdagen började en bild som påstås föreställa en tv-tablå från sjuttiotalet att bli viral på sociala medier. På bilden syns program som "Språka på Serbokratiska", "Rumänska kasperdockor", "Munspelskurs med Ted" och andra liknande tv-program.

► LÄS MER: Nej, den här videon visar inte en ko som plågas för att producera mer mjölk
 

Som webbtidningen TVdags kunnat visa på är dock bilden falsk. Bland annat ser logotypen inte ut som TV1:s logotyp gjorde under perioden 1969-1980 när en liknande logo fanns. Att programserien "Clownen Manne" följdes upp av "Manne och Janne" men inte var samma program, programmet "Språka" pågick i 25 och inte 60 minuter och att serbokroatiska är felstavat som "serbokratiska" är andra av många fel Tv-dags har hittat.

Ursprungligen kommer bilden från en webbkampanj som Svensk näringsliv skapade 2011, och som syftar till att visa hur Sverige inte längre är lika statligt reglerat som det var under 1970- och 1980-talet.

När Metro kontaktar Nicklas Mattsson, chefredaktör på Svenskt näringslivs tidning Entreprenör, bekräftar han att det är satir.

– Japp, den är vår. Från en serie filmer vi gjorde för evigheter sedan. Det var satir. Jag gissar att denna kommer från Anders Tegners "80-talet ringde och vill ha tillbaka sin hockeyfrilla" eller nåt i den stilen. Han plockade den från oss, tror jag, skriver han i ett mail till Viralgranskaren.

► LÄS MER: Streckkoden säger ingenting om en varas ursprungsland

Svenskt Näringsliv – Så var det 1980 from Mediabolaget on Vimeo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset