Sedan åtminstone 2014 har ett påstående om att nyligen avgångna bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan skulle ha umgåtts med islamistorganisationen Hizb ut-Tahrir. Men enligt organisationen är personen som pekas ut som Kaplan egentligen en av deras partimedlemmar.

"Mehmet Kaplan är inte bara troende muslim. Mehmet Kaplan deltar också på ett ISIS-möte". Så lyder texten till en bild som just nu sprids på Facebook. Bilden föreställer ett möte där en person som påminner något om den före detta bostads- och it-ministern Mehmet Kaplan syns sitta framför ett antal svarta flaggor med arabisk text.

► LÄS MER: Nej, Åsa Romson har inte sagt att Miljöpartiet "tillfälligt måste anpassa sig till verkligheten"

Bilden som påstås föreställa Kaplan har spridits på nätet sedan åtminstone 2014, men föreställer varken ett IS-möte eller Mehmet Kaplan. I stället är bilden tagen vid islamistorganisationen Hizb ut-Tahrirs firande av den muslimska högtiden Eid al-Fitr 2013. Bilden lades upp på Hizb ut-Tahrirs Facebooksida samma år.

Hizb ut-Tahrir är en radikal sunnimuslimsk rörelse som arbetar för en världsomspännande islamisk stat. Rörelsen är islamistisk och förbjuden i flera länder i Mellanöstern och Centralasien, men man säger själva att man är fredliga.

Rörelsen ska ha etablerat sig i Sverige runt 2012, och är enligt Expo antisemistisk och motståndare till demokrati. 2014 uppmanades rörelsens anhängare i Sverige att inte rösta, eftersom det "enligt islam är förbjudet att delta i det sekulära systemet". Det sa rörelsens skandinaviske talesman Junes Kock till Sydsvenskan 2014.

►LÄS MER: Här är Viralgranskarens alla granskningar 2015

När Viralgranskaren kontaktar Hizb ut-Tahrir säger de att det inte är Mehmet Kaplan på bilden.

"Mehmet Kaplan har inte deltagit på något av våra möten. Bilden är från ett av våra Eid-event. Mannen på bilden är inte Mehmet Kaplan utan en medlem i vårt parti", skriver gruppen i ett meddelande till Viralgranskaren.

Det finns alltså inga belägg för att det är Mehmet Kaplan på bilden. Viralgranskaren har tittat igenom bilder från Eid-firanden på organisationen Hizb-ut-Tahrirs Facebook-sida och medlemmen förekommer på flera andra bilder.

► LÄS MER: Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset