Jackson har bland annat tagit bilder där "Donald Trump" syns ha sex med modeller i vita huset och när han genomgår en spraytan-behandling naken.
Jackson har bland annat tagit bilder där "Donald Trump" syns ha sex med modeller i vita huset och när han genomgår en spraytan-behandling naken.

En bild som ser ut att föreställa USA:s president Donald Trump tillsammans med personer iklädda Ku klux klan-mundering sprids nu på sociala medier. Men mannen på bilden föreställer inte Donald Trump, och bilderna är tagna från en fotobok med falska kändisbilder.

”Share this everyone! Before they take it down!!!!”, så lyder texten i ett Facebookinlägg som sedan det publicerades den 16 augusti och sedan dess delats över 9 000 gånger, bland annat i Sverige.

I inlägget syns en sedan tidigare spridd bild som ser ut att föreställa USA:s president Donald Trump tillsammans med personer iklädda den rasistiska organisationen Ku klux klans mundering. Bilden ser ut att vara tagen i samband med en så kallad korsbränning.

LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

Många tror att bilden faktiskt föreställer Donald Trump: ”Å den dåren har man röstat fram som president”, skriver till exempel en svensk Facebookanvändare som delat bilden. Men mannen på bilden är inte Donald Trump, utan en person som försöker att se ut som honom.

Bilden är nämligen från en fotobok gjord av den brittiska konstnären och fotografen Alison Jackson. I boken som gavs ut 2016, ”Private – Alison Jackson”, har Jackson med hjälp av lookalikes skapat ”kändisbilder” som visar bland annat ”Donald Trump”, ”Drottning Elisabeth” och ”Marylin Monroe” i osmickrande situationer.

Jackson har bland annat tagit bilder där ”Donald Trump” syns ha sex med modeller i vita huset och när han genomgår en spraytan-behandling naken. Bilderna går att hitta enkelt på Jacksons webbsida.

Det här är inte första gången Jacksons bilder förvirrat personer på sociala medier, eller där falska bilder på Donald Trump spridits. Det är inte ens den enda falska bilden som kopplat samman Donald Trump och Ku klux klan. Så sent som i september 2016 spreds en manipulerad bild som påstods föreställa Donald Trumps föräldrar iklädda Ku klux klan-mundering, någonting Snopes då kunde berätta om.

LÄS MER: Nej, det finns inga belägg för att Trump ligger bakom att 1 500 pedofiler häktats

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Donald Trump