Bilden är manipulerad för att framställa Pride-parader negativt.
Bilden är manipulerad för att framställa Pride-parader negativt.

En bild som påstås visa två halvnakna personer tillsammans med två barn i en prideparad har på sociala medier använts som belägg för att Stockholm pride skulle vara olämplig för barn. Men bilden är manipulerad och är inte ens från Sverige.

”FÖRFÄRLIGT, vart är vi på väg? vad blir det av dessa barn? är detta det nya normala Sverige? Är jag bara gammalmodig som inte förstår? inte konstigt att det går åt H….. för hela landet”. Så skriver en privatperson i ett Facebookinlägg som delats över 600 gånger och som publicerades under torsdagen. ”Är detta normalt och sunt för små barn ? Vidrig bögfest.”, skriver en annan person i ett annat inlägg publicerat samma dag.

LÄS MER: Killarna går hand i hand genom Moskva – för att skildra homofobin

Båda Facebook-inläggen innehåller samma bild. En bild på vad som ser ut att föreställa två personer, nästan nakna sånär som på läderremmar som lämnar skinkorna synliga, tillsammans med två barn. Ett av barnen sitter på den ena mannens axel, det andra barnet går mellan de båda, hand i hand.

Bilden har under den senaste veckan används på sociala medier som ett belägg för att Stockholm pride, som ägde rum under förra veckan, inte skulle vara lämpligt för barn eller för att påstå att homosexuella skulle vara pedofiler. Men bilden är manipulerad, och Viralgranskaren kan visa att den ursprungliga bilden inte innehåller några barn.

Bilden är ursprungligen del av en fotoserie som är tagen under Pride-paraden i Paris 2007. Och där går det enkelt att se att originalbilden inte innehåller några barn. Samma personer förekommer även i andra fotoserier från samma tillfälle, även där utan barn.

Bilden har spridits i flertalet former sedan åtminstone 2013, i flera fall med barn inmonterade i bilden. Men ursprungsbilden  visar alltså inga barn.

Märket längst ned till vänster av bilden är en variant av den logo den anti-rasistiska organisationen SOS rascisme använde i sin kampanj ”Touche pas à mon Pote”, som sedan kom att spridas till Sverige med namnet ”Rör inte min kompis”. I det här fallet är texten modifierad så att en bara lyder ”Touche pas”, ”Rör inte”.

LÄS MER: Homofober hatar egentligen bara sig själva

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hbtq