Bilden är inte ens från Syrien eller Irak – utan från Ecuador.
Bilden är inte ens från Syrien eller Irak – utan från Ecuador.

Både i Sverige och internationellt sprids nu en bild som påstås visa en flicka som mördats av IS för att hon var kristen. Men bilden kommer egentligen från 2008 och visar en flicka i Ecuador som dog efter att hon kördes över av en bil.

"IS-offer. Hon hade fortfarande en tandborste i handen. Hennes brott? Hon var kristen." Så skrev skådespelaren James Woods på Twitter den 27 augusti. I tweeten hade han lagt en bild som föreställer kroppen av ett dött barn omgärdat av människor. I Skrivande stund har tweeten delats knappt 5 000 gånger. Videon har sedan dess spritts på Facebook av flera svenska konton med samma historia.

► LÄS MER: Nej, den här videon visar inte en ko som plågas för att producera mer mjölk
 

Men bilden som gör så många upprörda föreställer inte en flicka som mördats av IS. Den är inte ens från Syrien eller Irak – utan från Ecuador.

Det var den 17 mars 2008 som den Ecuadorianska tidningen Diario correo publicerade en artikel om att fyraårig flicka i kantonen Cantón Pasaje avlidit efter att hon körts på av en bil. Enligt tidningen avled flickan omedelbart i samband med kraschen.

Bilden har alltså ingenting med IS att göra, och är tagen långt innan terrorgruppen nådde sina framgångar i Syrien och Irak. 

► LÄS MER: Nej, en asylsökande som rånade en butik slipper inte straff

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset