Skådespelaren James Woods twittrade under helgen ut en bild på en man som spottar på en kvinna och kopplade samman det med Sveriges flyktinginvandring. Men bilden är egentligen från en demonstration i Österrike.

"Sweden enjoys its warm embrace of those looking for a better life..." Så skrev skådespelaren James Woods i en tweet från den 1 november. I tweeten inkluderade skådespelaren, som är känd för sina skurkroller, en bild på en man som spottar på en blond kvinna. I skrivande stund har inlägget delats över 3 000 gånger och fått spridning även via till exempel den antimuslimska webbsidan Jews news, som också kopplar samman bilden med flyktinginvandringen i Sverige.

Men bilden har ingenting med varken flyktinginvandring eller Sverige att göra. 

►LÄS MER: Nej, de här männen är inte IS-terrorister på rymmen i Sverige​

En enkel Googlesökning visar att bilden är från en demonstration i Österrike utanför Wiener Akademikerball 2013, någonting som bland annat journalisten och den före detta Metro-medarbetaren Peter Lindholm uppmärksammat.

Wiener Akademikerball är en bal som varje år anordnas av det nationalkonservativa och högerpopulistiska partiet Frihetspartiet i Österrike. Under balen möts varje år högerpopulister i landet och evenemanget följs som regel av demonstrationer som består av flera tusenstals människor och oftare än sällan leder till att flera människor arresteras. 

James Woods blev senare uppmärksammad om att bilden inte har någonting med Sverige att göra, och har nu bett om ursäkt på Twitter. 

► LÄS MER: Han fälldes på flykt – och hängdes ut på nätet som terrorist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset