En bild som nu sprids på Facebook påstås via ett ukrainskt krigsbarn vars pro-ryska föräldrar mördats. Men bilden kommer egentligen från en musikvideo med propagandasyfte.

”Detta krigsbarn från Ukraina vars pro-ryska föräldrar blev dödade och hela byn utplånad, skulle inte motsätta sig skydd i Sverige eller vara ett problem.. Varför hjälper vi inte dessa barn istället, de befinner sig nästgårds och är kristna...? ”.

Så står det i ett inlägg som vid skrivande stund fått närmare 1 000 delningar på Facebook. På bilden syns ett ledset och smutsigt barn gå genom husruiner. I inlägget ställer sig skribenten frågan varför det här barnet inte får komma till Sverige när vi ”importerar krigsfolk och vuxna som vi kallar barn”.

Men bilden är inte alls en dokumentär skildring av situationen i Donetsbäckenet, där pro-ryska separatister stödda av Ryssland sedan 2014 försökt bryta sig ur Ukraina. Bilden är nämligen en pressbild från en musikvideo till en låt gjord av den ryska aktivisten och filmmakaren Alexey Smirnov.

► LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Alexey Smirnov driver en förening som heter ”Barn under eld”, som på sin webbsida beskrivs som en grupp ”vanliga människor som hjälper till att evakuera flyktingar från den ukrainska gränsen” och riktar kritik mot den ukrainska militären. På sin profil på Vk, som ungefär motsvarar Facebook i Ryssland, gillar han Novorossiya-rörelsen, en pro-rysk rörelse som deltar i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

I en pressrelease till musikvideon som publicerats av regissören Dan Levi på sin Facebooksida beskrivs barnen som några som hållits gömda, men det står att de inte är föräldralösa utan har föräldrar. Syftet med videon ska vara att skildra situationen för de ukrainska barn som organisationen ”Barn under eld” försöker ta till Ryssland.  Den 1 september publicerade Dan Levi också en video som visar barnen tillsammans med sina föräldrar, någonting som webbsidan Stopfake.org skrivit om.

Uppdatering 8 oktober. Viralgranskaren hittade en video som visar barnen i musikvideon tillsammans med sina föräldrar och som lagts till i artikeln.

► LÄS MER: Här är skrönorna som sprids av svenska viralsajter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset