Kvinnans dotter berättade i artikeln att 95-åringen kände sig besvärlig för personalen som hade mycket att göra.
Kvinnans dotter berättade i artikeln att 95-åringen kände sig besvärlig för personalen som hade mycket att göra.

En bild som publicerades på Facebook under torsdagen och påstås visa en kvinna som blivit "misshandlad och rånad av tre asylinvandrare" har snabbt fått över 1 000 delningar. Men bilden visar en nu avliden kvinna som medverkade i en tidningsartikel 2014, och som ramlat och slagit sig på ett vård- och omsorgsboende.

”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.” Så lyder texten till en bild som lades upp på Facebook under torsdagen och som visar en äldre kvinnan som uppenbart är skadad. Sedan bilden lades upp har den delats över 1 200 gånger.

LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Men bilden visar inte 85-årig kvinna som blivit rånad och misshandlad, någonting flera personer uppmärksammat i bildens kommentarsfält.

Den visar en nu avliden kvinna som fick stor uppmärksamhet 2014, när hon medverkade i en artikel publicerad av Söderhamns-kuriren. Artikeln handlade om hur den 95-åriga kvinnan fyra gånger på två veckor ramlat när hon försökt ta sig till toaletten på sitt vård- och omsorgsboende. Kvinnans dotter berättade i artikeln att 95-åringen kände sig besvärlig för personalen som hade mycket att göra och därför försökte ta sig upp själv, trots att hon var rullstolsburen.

Bilden och händelsen fick stor uppmärksamhet under sommaren 2014, och 95-åringen kom att avlida bara veckor senare av en stroke. Bilden som sprids på henne har alltså ingenting som helst att göra med invandrare eller rån, den visar en nu avliden kvinna som i sin strävan att inte störa sitt vård- och omsorgsboendes stressade personal ramlat och skadat sig.

Viralgranskaren har inte funnit några exempel på 85-åriga kvinnor som misshandlats i Jordbro under de senaste åren. Det enda exemplet Viralgranskaren hittar är en händelse som ägde rum 2010 där en kvinna, som polisen inte kunde hitta, uppges ha misshandlats av tre män, varav en kom att gripas.  Kvinnans ålder är inte specificerad i den artikeln, inte heller huruvida gärningsmännen invandrat till Sverige.

Viralgranskaren har sökt mannen som delat bilden, utan resultat. Det här är inte första gången samma person spridit vilseledande bilder som kommit att bli virala. Tidigare, i april i år, kunde Viralgranskaren visa på att han spridit en missvisande bild som påstods visa ett äldreboendes påsklunch.

– Jag läste om det i en tidning eller någonstans. Jag kommer inte ihåg var. Jag brukar vara ganska säker på att det jag lägger ut stämmer, jag kopierar från utländska och svenska tidningar och Fria Tider, säger mannen till Aftonbladet.

Mannen har nu polisanmälts för förtal, rapporterar DN.

– Vi är fyra systrar och vi blev alldeles ifrån oss när vi fick höra det här. Det här var så långt ifrån vad min mamma stod för. Hon trodde på alla människors lika värde. Att hon var den här omhändertagande personen som försökte se gott i alla människor gjorde det hela ännu värre, säger en av kvinnans döttrar till tidningen.

Uppdatering 15.00: Efter Viralgranskarens artikel har inlägget tagits bort.

Artikeln har uppdaterats med en utförligare beskrivning av händelsen 2010 och med uppgifter om anhörigas reaktioner.

LÄS MER: Bilden påstås visa äldreboendets påsklunch – men är enligt matföretaget missvisande

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset