Bildmontaget har spridits i flera länder de senaste åren.
Bildmontaget har spridits i flera länder de senaste åren.

Bilden på de våldsutsatta personerna kopplas till Sverige och invandring i ett inlägg som sprids. Men någon sådan koppling finns inte.

Bilden visar 16 personer med blodiga och blåslagna ansikten.

”Inte alla är överförtjusta i mångkulturen som har drabbat Sverige de senaste åren”, står det i texten till Facebookinlägget som publicerades den 8 mars 2019.

I bildmontaget finns det även en rubrik och text inklippt där det står ”Sweden: the coming collapse” och påståenden om att muslimska invandrare ligger bakom de allra flesta våldtäkter i Sverige.

Inlägget, som har över 1 000 delningar, ger sken av att de 16 personerna skulle vara svenskar som har blivit misshandlade eller våldtagna av personer som invandrat till Sverige.

Men det stämmer inte.

LÄS MER: Sanningen bakom våldtäktsstatistiken där Sverige hamnar i toppskiktet

Har spridits i flera länder

Av allt att döma är inte någon av personerna från Sverige. Montaget har under några års tid fått spridning i länder som Tyskland, Grekland, Österrike, Storbritannien och Frankrike. I vissa fall har personerna på bilden påståtts vara från Sverige, men oftast från Tyskland.

De österrikiska faktagranskarna Mimikama har undersökt och hittat ursprungskällan till bilderna i en artikel från 2017.

Deras genomgång visar att det är 15 kvinnor och en man som är med på bilderna. De flesta av dem kommer från antingen Storbritannien eller USA. De andra är från Danmark, Australien och Irland. I ett fall var det oklart om kvinnan var från Tyskland eller England.

LÄS MER: Fyra övningar som lär dig att avslöja bluffar på nätet

I ett annat fall har Mimikama inte kunnat slå fast nationalitet på kvinnan. Det handlar om en bild som dök upp första gången i ett forum 2010 och sedan dess har delats friskt på framför allt ryska och polska sajter. Viralgranskaren har dock inte kunnat hitta något som tyder på att kvinnan skulle vara från Sverige.

Våldsutsatta utnyttjas

Personerna på bilderna är offer för bland annat våld i nära relation, polisvåld, rån och attacker av okända gärningsmän. Bilderna på dem är hämtade från framför allt brittiska nyhetssajter. Nu utnyttjas deras fall för att sprida ett främlingsfientligt budskap med hjälp av en påhittad kontext.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset