Bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra.
Bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra.

I ett Facebookinlägg som just nu delats ungefär 2 000 gånger påstår en privatperson att en maträtt serveras gratis på flyktingboende för att sedan jämföra den med en maträtt som hen påstår serveras på äldreboende. Men bilden som påstås komma från ett flyktingboende kommer från en matblogg.

"Den ena av dessa tallrikar serveras gratis på flyktingboende, den andra till pensionärer på äldreboende för 80 kr. Gissa vilken." Så skriver en privatperson i ett Facebookinlägg som sedan det lades upp under tisdagen delats ungefär 2 000 gånger. Bilden visar två maträtter, den ena uppenbart mer aptitlig än den andra. 

► LÄS MER: Nej, sojamjölk skadar inte din hälsa allvarligt

I kommentarsfältet är många personer upprörda. Men bilden som påstås komma från en flyktingboende har ingenting med flyktingar alls att göra, någonting som också uppmärksammats av Metros kolumnist Jack Werner. Den kommer nämligen från en matblogg. På matbloggens Facebooksida skriver Anders Öhman som driver den att bilden som sprids just kommer från hans blogg, och uppmanar personer att anmäla inlägget.

– Jag har ju ganska mycket bilder ute på bloggen och har sett att de dyker upp i andra sammahang. Men jag bryr mig inte om det är någon som illustrerar ett matsammanhang. Men just när det går ut så här och handlar om uppenbara lögner om asylpolitik. Där går gränsen, säger Anders Öhman till Viralgranskaren.

Ironiskt nog verkar bilden som påstås komma från ett äldreboende tidigare vara från ett asylboende. Bilden lades upp tidigare under 2016 på den vänsterinriktade sajten Aktuellt fokus under rubriken "Här är flyktingarnas så kallade lyxmat". Som källa nämndes då en solidaritetsarbetare som kommit över mat som skulle leveraras till ett asylboende. Viralgranskaren har kontaktat personen som ursprungligen la upp bilden, och som bekräftar detta.

– Jag volontärarbetade på RIA under den tiden och vi fick matlådor som annars skulle ha blivit över att bjuda Ludvikas hemlösa på. Det var på den vägen jag fick tillgång till en låda och skrev det inlägget., säger han till Viralgranskaren.

Viralgranskaren har sökt personen bakom det falska Facebookinlägget. 

► LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som attackerar en julgran i Sverige

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset