Har du sett den här bilden? Den är rolig, men att den skulle utgöra ett "stresstest" är fejk.

Stillbilden föreställer en kula mot en bakgrund med välvningar, allt i mönster, som skapar en illusion av att bilden rör sig. Folk delar för att det är kul att se om och hur bilden rör sig, vilket det råder oenighet om bland de som kommenterar. Men den delas även som ett ”stresstest”.

En svensk Facebookanvändare skrev i slutet av november: ”ÄR DU LUGN ELLER STRESSAD? Denna bild skapades av en japansk neurolog. Om du är lugn flyttar fotot inte, om bilden rör sig är du lite stressad och om bilden rör sig som en karusell, är du mycket stressad…” Det inlägget har fått över 4 000 delningar på Facebook.

LÄS MER: Nej, en lök i strumpan när du sover gör dig inte frisk

Påståendet avfärdas av stress- och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt:

– Om det verkligen är så att bilden ”indikerar” stress så skulle den som lagt ut det dokumentera effekterna vetenskapligt. Eftersom detta inte har gjorts så finns det ingen anledning att tro på påståendet om att bilden indikerar stress. Nätet är fullt med absurda påståenden och det enda som hjälper är källkritik.

Internationellt har ”stresstestet” fått många tiotusentals delningar och där görs tillägget om att neurologen ska heta Yamamoto Hashima och att bilden är skapad av en person som heter Yurii Perepadia.

Viralgranskaren har pratat med Perepadia, som är en ukrainsk grafisk designer. Han skapade bilden 2016 och tillbakavisar stresspåståendet. Han började göra den här typen av illusioner för några år sedan inspirerad av den japanska psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka.

På sin Instagram-sida har han försökt att berätta att ”neurologen Yamamoto Hashima” vare sig är rätt namn eller existerar.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

I drew this optical illusion in Adobe Illustrator on September 26, 2016. To create it, I used the effect of Akioshi Kitaoka. This is a white and black stroke on a colored background, this is a white and black stroke on a colored background, which sets in motion the focus of vision and it seems to a person that the details of the image are moving. Japanese psychotherapist Yamamoto Hashima has nothing to do with this picture. Moreover, Yamamoto Hashima does not really exist. Google to help.
А теперь на русском.
Эту оптическую иллюзию я нарисовал в Адобе Иллюстраторе 26 сентября 2016 года. Для ее создания я использовал эффект Акиоши Китаока – это белая и черная обводка на цветном фоне, которая приводит в движение фокус зрения и человеку кажется что детали изображения движутся. Японский психотерапевт Ямамото Хашима не имеет никакого отношения к этой картинке. Более того, Ямамото Хашима не существует на самом деле. Погуглите ради интереса.

Ett inlägg delat av Yurii Perepadia (@yuryfrom)

– Det var lite lustigt, den här fejken med Yamamoto. För det första har de blandat ihop de japanska namnen och för det andra så tog de min bild. Jag har blivit tvungen att göra upphovsrättsanspråk överallt, säger han när Viralgranskaren hör av sig.

LÄS MER: Skräckpropaganda om aspartam sprids på nätet

Perepadias inspirationskälla är alltså i stället den japanska psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka som forskar på optiska illusioner. Professorn har en sida på nätet om illusioner, som länkas till från Ritsumeikan-universitetet i Kyoto där han är anställd. En bit ner på professor Akiyoshis sida har han gjort ett tillkännagivande om ett liknande påstående 2011 som klargör saken tydligt: ”Webbsidan missbrukar tre av mina illusioner och påstår även en ovetenskaplig sak. Till min kännedom har stress ingenting att göra med visuella illusioner.”

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset