Tur nog har vi inte så här dumma historielärare i Sverige. Den här uppgiften, som sprids via Facebook, är falsk.
Tur nog har vi inte så här dumma historielärare i Sverige. Den här uppgiften, som sprids via Facebook, är falsk.

Första reaktionen på den här uppgiften kan vara ”Vad händer med lärarna?!”. Men Metro har kollat uppgiften och nej, den här läraren ber inte eleverna skriva en uppsats om Berlinmuren under andra världskriget.

Bilden delas flitigt på Twitter och har även skrivits om av medier som Nyheter24. På Facebook finns ett inlägg med 270 delningar där personer tar sig för pannan över lärarens inkompetens.

I skoluppgiften skriver läraren ”Måns” att eleverna ska skriva en uppsats som handlar om hur det är att leva i Tyskland på de olika sidorna av Berlinmuren under andra världskriget.

Alla med grundläggande kunskaper i historia vet att Berlinmuren knappast existerade under andra världskriget. Kriget tog slut 1945 och muren började byggas först 1961.

Flera i kommentarsfältet på Facebook ifrågasätter uppgiften. Men andra köper den rakt av: ”Någon måste få sin examen ogiltigförklarad.” ”Bara obegripligt okunnigt av läraren. Skicka det till rektorn på skolan.” ”Stackars elever! Är det konstigt att Sverige faller som en sten i kunskapsmätningarna?”

Men att en historielärare på svensk högstadieskola skulle uppvisa så dåliga kunskaper är alltså falskt. Metro har varit i kontakt med personen som lagt upp inlägget på Facebook.

Han säger att han fått bilden mejlad till sig av elev på skolan som han är vän med. Han säger också att eleverna tänker gå till skolans rektor i morgon och lämna över en skriftlig klagan.

– Om det här stämmer så är det helt galet, säger mannen.

Han berättar att hans son studerat på lärarhögskolan för tio år sedan och han ifrågasätter kunskapskraven som ställs för att bli lärare.

Men efter att Metro pratat med skolans rektor är det tydligt att ”uppgiften” är påhittad.

– Det här är väldigt märkligt, vi har ingen klass som heter 9a och vi har ingen lärare eller vikarie som heter Måns. Det här är taget helt ur luften, säger rektorn.

Skolans personallista bekräftar det rektorn säger.

– Varenda historielärare vet att Berlinmuren byggdes på 60-talet.

– Jag utgår ifrån att alla mina SO-lärare har koll på fakta, vi har bara bra lärare här på skolan, säger rektorn.

När Metro meddelar att skolan varken har en klass 9a eller en lärare vid namn Måns svarar mannen som publicerat inlägget att han måste ta reda på hur det kan ha gått till.

– Ja, då blir jag väldigt förvånad. Ingen aning vad som kan ha hänt.

Mannen säger att han inte har några som helst motiv att sprida ett felaktigt rykte.

Han meddelar att han tänker ändra i Facebookinlägget. Han antyder att bilden kan ha varit ett spratt från eleverna. Alla eleverna har enligt mannen avstått från att kommentera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset