Det stämmer inte att Ryd gått över till att enbart tillhandahålla samhällsinformation på arabiska.
Det stämmer inte att Ryd gått över till att enbart tillhandahålla samhällsinformation på arabiska.

En artikel publicerad av den högerpopulistiska sajten Samhällsnytt, som tidigare hette Avpixlat, sprider bilden av att stadsdelen Ryd i Skövde valt enbart tillhandahålla samhällsinformation på arabiska. Skylten som används som belägg för detta har visserligen text på arabiska, men på andra sidan har skylten svensk text.

”Stadsdel i Skövde övergår till samhällsinformation på arabiska”. Så lyder rubriken till en artikel publicerad av den högerpopulistiska nyhetssajten Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, och som publicerades under fredagen.

Artikeln utgår från en bild med text på arabiska med samhällsinformation om att man bygger om torget i Ryd, och som finns utplacerad i stadsdelen. ”Enligt uppgift till Samhällsnytt från den boende i området som tagit bilden, finns inte motsvarande information på svenska eller något annat språk – endast arabiska”, skriver man i artikeln.

LÄS MER: Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Artikeln i sig har fått runt tusen interaktioner, men har fått stor spridning internationellt genom att den delats av den svenske, med utanför Sverige bosatta, twittraren Peter Imanuelsen, mest känd under sin pseudonym Petersweden. ”Svensk kultur försvinner för all framtid, snälla retweeta”, skriver han i en tweet som fått närmare 7 000 retweets. Bilden har också spridits av den brittiska konspirationsteorikern Paul Joseph Watson, redaktör för sajten Infowars.com, som fick över 2 000 retweets i en tweet där han citerar Peter Imanuelsen.

Men det stämmer inte att Ryd gått över till att enbart tillhandahålla samhällsinformation på arabiska, någonting frilansjournalisten och Viralgranskar-medgrundaren Jack Werner först uppmärksammade på sin blogg. Det stämmer visserligen att skyltens ena sida har text på arabiska, men skyltens andra sida har svensk text.

Skyltens andra sida.

”Det finns motsvarande information på svenska på andra sidan av skylten”, skriver Anna Hartung, kommunikationschef i Skövde kommun, i ett mejl till Viralgranskaren.

Under måndagen kom Samhällsnytt att uppdatera sin artikel.

”Jag vill informera om att vi har uppdaterat texten på måndagen och att vi under helgen inte fick tag på någon på Skövde kommun för att kontrollera. Vi hade dock uppgiften från två personer bosatta i Skövde. Jag var ändå noga med att skriva att det var ”personer som uppger för Samhällsnytt” och att vi söker kommunen. Uppenbarligen har dessa personer inte insett att de skulle gå runt skylten för att läsa vad som stod på baksidan.”, skriver Mats Dagerlind, Samhällsnytts politiske chefredaktör, i ett mejl till Viralgranskaren.

Texten har uppdaterats med en kommentar från Samhällsnytt.

LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte ”Stina, 85”, som blivit ”misshandlad och rånad av tre asylinvandrare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om invandring