Bilden kommer nämligen från det amerikanska gångloppet Bay to breakers.
Bilden kommer nämligen från det amerikanska gångloppet Bay to breakers.

En bild som visar ett till synes chockerat barn med en naken man har i samband med Stockholm Pride spridits som ett exempel på att Pride-festivaler skulle vara opassande för barn. Men bilden kommer egentligen från det amerikanska gångloppet Bay to breakers.

Under tisdagen kunde Viralgranskaren berätta om hur en falsk bild som påstods visa en barnfamilj under en Pride-parad spridits av motståndare till Stockholm Pride i samband med att festivalen ägde rum mellan 31 juli och 6 augusti i år. Bilden är bara en av flera missvisande bilder som spridits av motståndare till festivalen och Viralgranskaren kan nu även visa på en till bild som spridits på ett sätt som är missvisande.

LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en familj på Pride

”Här har ni de, Pridefestivalen, sen säger ni att de står för kärleken, FYFAN för er, Analfisting står på schemat i stockholm pride, DILDO KUBB !! vuxna män i läderdräkt, mitt framför våra barn. FYFAN FÖR ER! Älska vem du vill, knulla med vem du vill, BAKOM STÄNGDA DÖRRAR !, men lär inte ut analfisting och spela dildokubb framför våra barn era perversa svin!!!”, skriver en person i den stängda Facebook-gruppen ”Stoppa maktmissbruket”.

I inlägget har personen lagt upp en bild på ett till synes chockerat barn som syns gå förbi en naken man i en parad. Inlägget är ett av flera där bilden förekommit och som spridits i samband med Stockholm Pride.

LÄS MER: Homofober hatar egentligen bara sig själva

Bilden har länge använts av Pride-moståndare som ett belägg för att festivalen skulle vara olämplig för barn och har delats flera gånger i stora Facebookgrupper i samband med Pride. 2016 publicerade till exempel den nazistiska bloggen Motgift bilden som ett exempel på Prides påstådda olämplighet. Det gjorde även den främlingsfientliga sajten Avpixlat samma år.

Bilden har i flera år cirkulerat på internet som en rolig bild, och väckte uppmärksamhet 2014 då den felaktigt påstods komma från den brittiska Glastonbury-festivalen. Den svenska evangelisten Christer Åberg har på sin webbsida påstått att bilden kommer från Pride i Toronto. Det stämmer inte heller. Bilden kommer inte från Glastonburyfestivalen, och inte heller från en Pride-parad.

Bilden kommer nämligen från det amerikanska gångloppet Bay to breakers, som varje år äger rum i San Francisco, någonting som Buzzfeed och flertalet andra kommenterade när bilden spreds 2014. Mer specifikt är bilden från 2010, någonting som går att bekräfta genom andra bilder (NSFW) där samma man syns.

Bay to breakers har gjort sig känd för den stora mängd kostymer som bärs av loppets deltagare, men också för den stora mängden alkohol som konsumeras under loppet och för det stora antalet deltagare som väljer att gå nakna. Det faktumet har gjort racet kontroversiellt och man har därför försökt förbjuda alkohol och nakenhet, med varierande resultat.

LÄS MER: Killarna går hand i hand genom Moskva – för att skildra homofobin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset