Påståendet bygger på en förvanskning av ett förslag.
Påståendet bygger på en förvanskning av ett förslag.

En artikel på en israelisk sajt som sedan den publicerades under fredagen fått 83 000 interaktioner på sociala medier påstår att en svensk kyrka tagit bort sina kors för att få "muslimska migranter att känna sig välkomna". Men det påståendet stämmer inte, och kyrkan har aldrig tagit bort några kors.

”Swedish Church Removes Crosses to Make Muslim Migrants Feel Welcome”. Så lyder rubriken till en artikel som den israeliska sajten Israeli video network publicerade under fredagen och sedan dess fått över 81 000 interaktioner på sociala medier. Artikeln delas brett i svenska Facebookgrupper. Som källhänvisning används en video som den kanadensiska högerpopulistiska sajten Rebel media publicerade under 2015.

LÄS MER: Nej, svenska flaggor förbjöds inte på manifestationen på Sergels torg efter attacken

Det spridda artikeln handlar om en diskussion som rörde Sjömanskyrkan i Stockholm. Sjömanskyrkan i Stockholm riktar sig som namnet antyder till sjömän och drivs sedan 1917 av Stiftelsen Sjömanskyrkan i Stockholm – Sjömansinstitutet. I styrelsen ingår representanter från Svenska kyrkan, sjöfartsorganisationer och fackliga organisationer. Formellt är Sjömanskyrkan en fristående organisation från Svenska kyrkan.

Det var under ett styrelsesammanträde i februari 2015 som kyrkans styrelse diskuterade hur man ska hantera situationer där till exempel fartyg med besättningarna av en annan tro vill komma och be. Då föreslog Eva Brunne, biskop i Stockholms stift och inbjuden gäst till mötet, att man i sådana fall skulle kunna flytta kristna symboler och märka ut riktning mot Mecka temporärt. Enligt Brunne skulle det fungera ungefär som det görs på gemensamma bönerum på till exempel flygplatser. Brunne har enligt Stockholms stift aldrig suttit i Sjömanskyrkans styrelse, men var inbjuden gäst på mötet.

”Att tillfälligt upplåta ett rum för människor av annan tro, innebär inte att vi backar från vår egen tro. Präster är kallade att förkunna Kristus. Det gör vi varje dag och i varje möte med människor. Men det innebär inte heller att vi är snåla mot människor av annan tro,” , skrev Brunne senare i oktober på Stockholms stifts webbsida.

Förslaget väckte genast mycket kritik.

”Kyrkans kapell kan rimligen inte likställas med bönerum på flygplatser och sjukhuskapell hur som helst. Den kristna kyrkans kyrkor och kapell är inte vilka allmänna utrymmen som helst.”, skrev till exempel prästen Patrik Pettersson på sin blogg.

LÄS MER: Richard Jomshof (SD) spred fejkat prästcitat

Men var det någonsin så att Sjömanskyrkan i Stockholms tog bort alla kors och kristna symboler?

Redan 2015 sa Sjömanskyrkans föreståndare Kicki Wetterberg att så inte skulle bli fallet.

– Jag har inga problem med att muslimska eller hinduiska sjömän kommer hit och ber. Men jag anser att vi är en kristen kyrka, så vi behåller symbolerna. Om jag besöker en moské ber jag inte dem ta ner sina symboler. Det är ju mitt val att gå in där, sa hon då till Dagen.

När Viralgranskaren kontaktar kyrkan är svaret detsamma. Inga kors eller kristna symboler har tagits bort.

– Nej, varför skulle vi göra det? Vi har muslimer som kommer hit dagligen och det går så bra så, säger en representant.

Brunnes förslag hade heller ingenting med ”migranter” att göra, som artikeln på Israel video network gör gällande, utan sjömän som är på temporär vistelse i Sverige på grund av sitt jobb.

Viralgranskaren har sökt 12tribe films som driver Israeli video network.

LÄS MER: Eiffeltornet släcktes för Stockholm – men det såg inte ut så här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset