Videon som felaktigt uppger att den är från Rinkebys nyårsfirande.
Videon som felaktigt uppger att den är från Rinkebys nyårsfirande.

En video som säger sig visa hur det nya året firades in i Rinkeby har fått stor spridning på sociala medier. Men videon utspelar sig varken på nyår eller i Rinkeby. Det mesta pekar i stället på att videon är från december 2016 och på att händelsen ägde rum i Algeriet.

På flera håll i landet blev det oroligt under nyårsafton. I Husby sköt maskerade män raketer mot polisen och i Södertälje sköt ungdomar in en nödraket i en bostad. Nu sprids en video som visar hur fyrverkerier flyger hejvilt på en gata med massa människor som springer runt. Videon har setts nästan 400 000 gånger på Facebook sedan den publicerades den 1 januari.

Enligt filmklippet som sprids visar bilderna hur det nya året firades in i Stockholmsförorten Rinkeby. Det stämmer inte.

Här är videon som sprids:

Redan i december 2016 laddades det aktuella filmklippet upp av flera användare på videodelningssajten Youtube. De användarna anger att händelsen utspelar sig i Algeriet i samband med firandet av El Mouloud (stavas även Mawlid), en muslimsk högtid där profeten Muhammeds födelsedag firas. Fler videos som visar ungefär samma typ av bilder och också sägs utspela sig i Algeriet är publicerade samtidigt. Även sökningar på olika stavningar av El Mouloud plus Algeriet ger träffar på liknande videos som publicerats olika år.

LÄS MER: Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

Det går inte att slå fast att händelsen utspelar sig i Algeriet men eftersom att ett antal videor som beskriver att klippet visar just det, som lagts upp tidigare och dessutom i samband med högtiden El Mouloud, pekar mycket på det.

Den videon som nu delas och felaktigt påstås utspela sig i Rinkeby har tidigare använts av flera personer och sidor som angett att händelserna ägt rum i andra städer och länder, bland annat finns videos som anger den tyska staden Dortmund under nyårsafton som skådeplats för fyrverkerikaoset.

Viralgranskaren har tidigare uppmärksammat fenomenet med att människor lägger upp gamla videofilmer och hävdar att de är aktuella.

LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du videoklipp

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset