Metoden används för att forska på kors matsmältning.
Metoden används för att forska på kors matsmältning.

I en viral video påstås en ko som försetts med ett hål direkt in i magen visa hur mjölkindustrin plågar djur för att öka sin produktion. Men videon visar egentligen en ko som utsätts för en form av forskning som inte orsakar kon lidande.

"De har hittat ett nytt sätt att ändra på djur genom att göra hål i dem och tillsätta kemiska blandningar för att öka sin vinst genom att öka kornas mjölk". Så lyder texten till en video som just nu sprids på Facebook och i skrivande stund delats över 75 000 gånger. I videon syns en man lägga in vad som ser ut som en konstig lera in en ko genom ett hål i själva kon.

► LÄS MER: Bild av elefant med rosa betar missvisande – "Inte en bra metod"
 

Som Snopes tidigare skrivit visar videon onekligen ett riktigt fenomen. Men videon visar inte ett hål som gjorts i kon för att få den att producera mer mjölk. Videon visar istället en ko med en fistel.

En fistel innebär att ett hål som går in i en av kons magar görs. I regel går hålet in i kons största förmage, våmmen, och då kallas hålet för en våmfistel. Tekniken är relativt vanlig i Sverige och används för att man ska kunna ta ut det kon äter och forska om kors matsmältning för att på sikt kunna skapa hälsosammare kor. Enligt Jordbruksverket innebär inte något lidande för kon.

– De går med de där under långa tider. Om du inte visste att det är en våmfistel på en ko så kan du inte gissa det, de fungerar som normala kor, sa John Bräutigam, chef för Jordbruksverkets försöksdjursenhet, till Expressen 2010.

Metoden är dock inte helt okontroversiell och kritiseras bland annat av Djurens rätt som menar att annan teknik borde kunna användas. 

► LÄS MER: Nej, gamla vargar går inte först i snö och sätter takten för flocken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset