Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också som sanning av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften.
Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också som sanning av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften.

En video som lades upp av Facebooksidan ”Worldstar Sverige” i februari, och som påstås visa en intervju med en tiggare, har delats över 1 200 gånger. Men videon, som många tror är sann, visar egentligen en intervju med en spansk komiker från 2007 som sedan dess använts som ett meme otaliga gånger.

”I Sverige tjänar tiggare mer än dem som jobbar, det är sant. Och svenskarna tycker synd om oss och tror att vi är fattiga”, så påstås en man sägas i en video som i februari lades upp av en Facebooksida med namnet ”Worldstar Sverige” och sedan dess delats över 1 200 gånger. I beskrivningen till videon står det som följande: ”Intervju med tiggare – berätta sanningen!”.

LÄS MER: Nej, det här bevisar inte att ”en vit kvinna eller flicka våldtas av muslimer i Europa var 4,8:e sekund”

Många skrattar åt videon, och ser det som ett skämt, men videon tas också på allvar av många Facebookanvändare som sprider den i politiska syften. ”Ja, mina vänner! Vad säger vi om detta då? Skratta eller gråta…. ? de e frågan. Han presenterar ju Sverige i ett nötskal vettja.”, skriver en användare. ”Sosse politik fy fan”, skriver en annan.

Den som är välverserad i internetkultur inser dock snabbt att videon inte alls har någonting med tiggeri att göra, utan föreställer den spanska komikern Juan Joya Borja, också känd som ”El Risitas”.

Det var i juni 2007 Borja medverkade i den spanska talkshowen ”Ratones Coloraos” och berättade en dråplig historia om när han jobbade som diskare. I klippet berättar Borja hur han lämnade några Paella-pannor i havet under natten för att på morgonen inse att de sköljts bort. Videon lades upp på Youtube den 25 juni 2007 och blev snabbt viral, mycket på grund av Borjas karaktäristiska skratt.

Sedan åtminstone 2014 har videon blivit ett internetmeme, där videon använts på många olika sätt med många olika, falska, undertexter. 2014 användes videon till exempel av Muslimska brödraskapet för att håna Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi. Den har också använts för att skämta om Nvidia-grafikkort, datorspelet Dota 2 och Apples Macbook pro.

Det här är heller inte första gången videon kopplats ihop med tiggeri. Viralgranskaren uppmärksammade videon redan 2015 när videon som nu blivit viral igen först lades upp på Youtube.

LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för ”våldtäktslandet” Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tiggare bluff