En video, ursprungligen från 2013, har spridits regelbundet i svenska Facebookgrupper med påståenden om att den visar ett franskt medborgargarde som attackerar ett "muslimskt gäng". Men videon visar egentligen bråk mellan fotbollshuliganer och polis.

”If Cops Won’t Stop Muslim Gangs Are You OK With These Badass Vigilantes Doing The Job?”, ”VIDEO: French Vigilante groups fights criminal Muslims gangs in the streets of Paris”. Så beskrivs en video som sedan flera år sprids på Facebook och just nu sprids i svenska Facebookgrupper, bland annat via det brittiska högerextrema partiet Britain firsts Facebooksida. Videon har bara via Britain first fått närmare 100 000 delningar sedan den först publicerades i juni 2016.

LÄS MER: Nej, klippet föreställer inte en invandrare som begått våldtäkt

I den svenska Facebookgruppen ”Löfven bort som statsminister :|]” hyllades videon när den delades den 8 augusti i år.

Men videon visar inte ett medborgargarde, och har heller ingenting med ”muslimska gäng” att göra, som Buzzfeed tidigare påpekade när videon spreds under början av 2016 .

Videon en förtkortad version av en video som först lades upp av den franska nyhetsbyrån Line Press den 12 maj 2013. Där framgår det tydligt vad videon visar.

Som kan ses tydligt i den längre videon visar klippet fotbollsfans på Champs-Élysées i Paris som firar Paris Saint Germains vinst i Ligue 1, Frankrikes högstaserie i fotboll. Som BBC kunde berätta 2013 präglades firandena av konfrontationer mellan polis och fotbollsfans. Åtminstone 30 personer, inklusive poliser, ska ha skadats och åtminstone 21 personer greps.

Personerna som i videon syns gripa människor är inte del av något medborgaregarde, utan franska civilpoliser, någonting som bland annat framgår av personernas armband som syns tydligt även i den nedklippta versionen av videon.

Frankrikes inrikesdepartement beskrev då personerna som ultras och ”grupper av unga huliganer”. Upprorsmakarnas identiteter säkerställdes inte i alla fall, och en diskussion om huruvida de var organiserade huliganer eller inte förekom i fransk media. Men några antydningar eller indikationer på att det skulle röra sig om ”muslimska gäng” fanns aldrig.

LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som firar terrordåden i Paris

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll