Sajten där artikeln är publicerad, thenewyorkevening.us, är registrerad av en privatperson i Makedonien.
Sajten där artikeln är publicerad, thenewyorkevening.us, är registrerad av en privatperson i Makedonien.

En video som cirkulerat i flera år och under tisdagen publicerades på Facebooksidan Politikfakta påstås visa hur den palestinska islamistiska organisationen Hamas försöker låtsas att civila dör i attacker mot organisationen. Men videon visar egentligen en demonstration som ägde rum i Egypten i oktober 2013.

”Om man nu som Hamas ska fejka att Israel mördat civila så se då först till att de ligger still…”, så skriver Facebooksidan Politikfakta, som Viralgranskaren granskat tidigare, i ett inlägg som publicerades under tisdagen och sedan dess fått över 1 000 interaktioner. Sidan delar i inlägget en länk till en artikel med rubriken ”Before Trying to Fake Civilian Casualties, You May Want to Make Sure The Cameras Aren’t Rolling…”.

Sajten där artikeln är publicerad, thenewyorkevening.us, är registrerad av en privatperson i Makedonien och artikeln har publicerats med identiska rubriker av en serie olika sajter. Alla innehåller en video som visar en serie personer ligga under stora vita täcken med arabisk text.

LÄS MER: Det här är Bashar al-Assads döde bror och inte en flykting i Sverige

Videon har cirkulerat i flera år. 2014 publicerades den på Youtube med rubriken ”HHamas Lies ? Dead Bodies that Move ? Propaganda Gone Wrong – You Decide”. Där har videon fått över 1,5 miljoner visningar.

Men videon har ingenting med Hamas, den palestinska islamistiska organisationen, att göra. Den är nämligen från Egypten.

Som antyds av vattenstämpeln som pryder videon är videon ursprungligen från den vänsterinriktade egyptiska tidningen ”El Badil”, vilket ungefär betyder ”Alternativet”. El Badil har sedan den egyptiska revolutionen inleddes 2011 publicerat otaliga bilder från demonstrationer på sin Youtubesida.

2013 avsattes den folkvalda presidenten Mohamed Morsi av den Egyptiska armén, ledd av Abd al-Fattah al-Sisi som senare kom att bli, och fortfarande är, Egyptens president. Militärkuppen ledde till stora protester från medlemmar av Muslimska brödraskapet, som Morsi tillhörde.

Under oktober 2013, i samband med att skolans en månad försenade hösttermin började, skedde stora protester på det historiska Al-Azhar-universitet i Kairo, någonting som bland annat bevakades av Egyptens största tidning al-Ahram. El Badil bevakade även dem protesterna. Och just videon som nu sprids är en av många videor som publicerades från protesterna.

Videon, som publicerades den 28 oktober 2013, visar enligt El Badil en demonstration som ägde rum utanför universitets administration. I samband med demonstrationen ska studenter ha skrikit slagord riktade mot armén och polisen, och en serie studenter anslutna till det muslimska brödraskapet försökte att storma universitetets administration.

Enligt Reuters kom den egyptiska militären att i en hög grad begränsa möjligheter för de stora gatudemonstrationer som kom att prägla den egyptiska revolutionen 2011-2012, varpå demonstrationer därför kom att flyttas till universiteten.

Oavsett om Hamas fejkat civila dödsfall eller inte har alltså denna video ingenting med Hamas att göra, eller ens med Palestina.

Uppdatering: Politikfakta har efter Viralgranskarens artikel tagit bort sitt inlägg.

LÄS MER: Nej, du kan inte bevisa någons ”rätta” ålder med de här nättjänsterna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset