Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv.
Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv.

Ett test på webbsidan Quizzstar som påstår att du ges möjlighet att se hur många som besökt din Facebookprofil har fått stor spridning på svenska sociala medier. Men testresultaten verkar vara slumpgenererade, och enligt Facebook kan inte externa sajter få tillgång till den datan.

”Vem har kollat på din profil och hur många gånger?” Så lyder rubriken till ett test på den anonymt registrerade sajten Quizzstar, som tillhandahåller en stor mängd olika test, och som fått stor spridning på Facebook i Sverige under de senaste dagarna.

Konceptet lyder som att du ger webbsidan tillgång till din Facebookprofil. Du får sedan ett svar om vem som enligt sajten kollat på din profil flest gånger, och ges också möjlighet att dela resultatet.

LÄS MER: Därför ska du inte göra tester på Facebook

”Din vän kan bara inte få nog av dig – och vi förstår verkligen! Allt från dina fantastiska foton till de humoristiska statusarna, din profil är rena underhållningen!”, lyder resultatet.

Problemet är att testet inte är verkligt.

När Viralgranskaren testar att göra testet flera gånger är resultatet olika. En gång uppges en person ha kollat på Viralgranskarens profil 243 gånger, en annan 301 gånger och en tredje gång uppges profilen ha fått 274 besök av samma person. Facebook tillhandahåller inte heller möjligheter för externa sajter att få tillgång till sådana uppgifter.

”Vi tillhandahåller ingen sådan funktionalitet, nej.”, skriver Peter Münster, Facebooks nordiska kommunikationschef, i ett mejl.

Att testet inte verkar vara verkligt skriver sajten själv. ”Allt material är endast till för underhållning […] och kommer inte med någon garanti om träffsäkerhet eller användbarhet”, skriver företaget själva på sin webbsida.

Den som gör sajtens tester går med på villkor om att få reklam inom en rad olika ämnen. Du ger också sajten tillgång till din Facebookprofils uppgifter, bland annat din vänlista, varför Viralgranskaren redan 2014 varnade för den här typen av Facebooktester.

– Man blir kompis med ett program och hela din profil, med vänner, statusuppdateringar och allt blir därmed tillgänglig. Om man inte aktivt går in och tar bort appen fortsätter de att ta del av allt. Det är svårt att säga generellt att alla är onda men man kan fundera över det faktiska syftet, sa it-säkerhetskonsulten Fredrik Ljunggren då till Viralgranskaren.

Den som gjort den här typen av tester och inte längre vill att företaget bakom ska kunna ta del av ens uppgifter kan ta bort applikationen från Facebookkontot. Det kan du göra genom att klicka på den här länken, som tar dig till Facebooks applikationsinställningar. Du lägger sedan musen över appen i fråga, och trycker på krysset som dyker upp för att ta bort den.

Viralgranskaren har sökt Quizzstar.

LÄS MER: IT-experten: Sluta gör ”tester” på Facebook – du säljer ut dina vänner

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff