Bilden har fått enorm spridning via olika islamofoba bloggar, och har delats åtminstone 50 000 gånger på Facebook. Men i själva verket föreställer den en flicka som tröstas när hon blir nervös under en koranrecitation.

”ISIS militant announces his marriage to terrified 7-year old in occupied city in Syria”. Så lyder rubriken på ett inlägg som den islamofobiska bloggen The Muslim Issue publicerade den tredje augusti.

I inlägget finns en bild på en man i 30-årsåldern tillsammans med en liten flicka som ser ut att gråta. Enligt The Muslim Issue tvingas flickan, som inte är muslim, att konvertera för att sedan ingå tvångsäktenskap med mannen, en soldat inom den islamistiska terrororganisationen IS.

”Föreställ dig att vara i den stackars lilla flickans situation! Vem kan skydda henne? Ingen kan skydda henne”, skriver The Muslim Issue. Inlägget har delats över 47 000 gånger, och har sammanlagt resulterat i över 170 000 interaktioner, på Facebook. Detta enligt SharedCount.

Bloggen har hämtat bilden på mannen och flickan från brittisk twittrare, som fått över 800 retweets. Han verkar i sin tur, av vattenmärkningen och logotypen upp i bildens hörn att döma, ha fått bilden från den kristna tevekanalen Al Haya TV. De publicerade den på Facebook den 31 juli, under ungefär samma beskrivning. 

I Sverige har bilden bland annat fått spridning på den nazistiska sajten Nordfront.

Men Viralgranskaren kan berätta att påståendet om att flickan skulle tvingas gifta sig med mannen inte stämmer. Här är originalvideon, som i september 2013 laddades upp till ett Youtubekonto med kopplingar till IS:

I själva verket kommer klippet från en familjedag som IS anordnade i den syriska staden Aleppo i juli 2013. I en artikel beskriver den brittiska tidningen The Independent dagen som ett försök från IS att bli mer populära bland civilbefolkningen. Filmen kan tolkas som en del av deras propagandaoffensiv på nätet.

Bland arrangemangen som stod till buds under dagen fanns dragkamp, en glassätartävling – och en tävling i att läsa koranverser för flickor. Och det är den sistnämnda aktiviteten som detta klipp visar. 

– IS är en terrororganisation som gör mycket ont, men det här är en helt normal situation. Flickan läser en vers som alla muslimska barn kan, men så verkar hon bli blyg inför den stora publiken och säger fel, säger Jehad Abushabab, reporter på Sveriges Radios arabiska redaktion.

Mannen som agerar lekledare går då fram och tröstar och är snäll mot flickan, och det är detta ögonblick som fått spridning under The Muslim Issues rubrik.

– Det är ett smutsigt krig. De olika sidorna försöker alltid använda propaganda för att de andra är onda, och de själva är bra. Propagandakriget är en stor del av det hela, säger Abushabab.

The Muslim Issue har tidigare rapporterat om en kyrkobrand i södra Sverige, och då till synes helt utan grunder hävdat att muslimer legat bakom branden.

Enligt en rapport som Rädda Barnen släppte i juli så ökar barnäktenskapen i de syriska flyktinglägren i Jordanien, och det kommer allt fler rapporter om det våld IS utsätter civilbefolkningen i Irak, Syrien och till viss del Libanon för. I lördags ska sunniextremisterna till exempel ha mördat 40 barn och hundratals vuxna i Sinjar i norra Irak, enligt FN och representanter för Yezidi-minoriteten.

Det är viktigt att vi i västvärlden nås av denna information. Men inget avhjälps av att dela vidare en fördomsfull och lögnaktig bild från en rasistisk blogg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset