Det stämmer inte att en tjänst eller en vara blir gratis om företaget inte tar emot kontanter.
Det stämmer inte att en tjänst eller en vara blir gratis om företaget inte tar emot kontanter.

Ett inlägg som cirkulerar på Facebook påstår att det är brottsligt att vägra ta emot Riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst. Som exempel lyfts biljetter i lokaltrafiken och parkeringsavgifter. Men informationen i inlägget stämmer inte.

”Så är det då avgjort av högsta förvaltningsrätten! Det är brottsligt att vägra ta emot riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst. Detta gäller såväl biljetter på lokaltrafiken som P-automater och annat. Vägrar någon ta kontanter, så är varan eller tjänster gratis!”

Så inleds inlägget från januari 2017 som sprids på Facebook. Samma text publicerades även på Facebooksidan ”Made in Sweden”, som har över 50 000 följare. Totalt har inläggen tusentals delningar.

LÄS MER: Nej, du måste inte betala bara för att du svarar i telefonen

Men påståendena stämmer inte. Viralgranskaren har pratat med Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

Kan man kräva att få betala med kontanter som konsument?

– Nej, det kan man inte. Man kan välja att ha vilket betalningsätt man vill. Till exempel på bussen kan man välja att bara ta emot kortbetalning. I andra fall kan det handla om fakturabetalning, säger hon.

Det enda undantaget är sjukhusvård, vilket slogs fast i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2015. I domen skriver man att landstinget måste erbjuda patienter möjligheten att betala med kontanter. I inlägget som cirkulerar på Facebook hänvisar man till domen, men det finns ingenting i den som säger att detsamma gäller bussbiljetter eller parkeringsavgifter.

– På sjukhuset kan de inte säga att de skickar en faktura. Om du vill betala på sjukhuset ska du kunna göra det. Det är det enda fallet där det finns en specialbestämmelse, säger Anna Hult.

Inlägget på ”Made in Sweden” publicerades den 22 januari 2017.

I inlägget hänvisar man till Riksbankslagen där det står att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”. Den här regeln kan dock avtalas bort så länge man upplyser kunden om det. Det gör att banker, affärer, restauranger och andra företag kan använda sig att vilket eller vilka betalningsmedel de vill.

LÄS MER: Sex kedjebrev på Facebook som du inte ska dela vidare

Uppdatering 24 januari 2019:

Riksbanken har på sin sajt, under sektionen ”Frågor och svar om sedlar och mynt”, svarat på frågan om butiker kan neka att ta emot kontanter.

”Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger etc. En butik kan alltså i princip vägra att acceptera kontanter överhuvudtaget, vägra acceptera mynt eller vissa valörer (t ex 1000-lappar). Ur ett konsumentperspektiv är det önskvärt att jag får informationen i god tid (t ex genom en skylt på dörren) så att jag kan välja om jag vill handla där eller gå någon annanstans”, skriver de.

Enligt Riksbanken gäller samma avtalsfrihet när det kommer till banker.

”Riksbanken har inget mandat att bestämma över bankernas kontanthantering”.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset