Det stämmer inte att en tjänst eller en vara blir gratis om företaget inte tar emot kontanter.
Det stämmer inte att en tjänst eller en vara blir gratis om företaget inte tar emot kontanter.

Ett inlägg som cirkulerar på Facebook påstår att det är brottsligt att vägra ta emot Riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst. Det stämmer inte.

Just nu delas en text om att man alltid har rätt att betala med kontanter flitigt på Facebook. Flera privatpersoner har lagt upp texten, som har tusentals delningar. Samma text har också publicerats på Facebooksidan ”Made in Sweden”, som har mer än 22 000 följare.

LÄS MER: Nej, du måste inte betala bara för att du svarar i telefonen

I inlägget hävdar man att ”det är brottsligt att vägra ta emot Riksbankens sedlar och mynt som betalning för en vara eller tjänst”. Man skriver också att varan eller tjänsten är gratis om någon vägrar att ta emot kontanter som betalning. Som exempel tar man upp parkeringsautomater och biljetter i lokaltrafiken.

Men påståendena stämmer inte. Viralgranskaren har pratat med Anna Hult, jurist på Konsumentverket.

Kan man kräva att få betala med kontanter som konsument?

– Nej, det kan man inte. Man kan välja att ha vilket betalningsätt man vill. Till exempel på bussen kan man välja att bara ta emot kortbetalning. I andra fall kan det handla om fakturabetalning, säger hon.

Det enda undantaget är sjukhusvård, vilket slogs fast i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2015. I domen skriver man att landstinget måste erbjuda patienter möjligheten att betala med kontanter. I inlägget som cirkulerar på Facebook hänvisar man till domen, men det finns ingenting i den som säger att detsamma gäller bussbiljetter eller parkeringsavgifter.

– På sjukhuset kan de inte säga att de skickar en faktura. Om du vill betala på sjukhuset ska du kunna göra det. Det är det enda fallet där det finns en specialbestämmelse, säger Anna Hult.

I inlägget hänvisar man till Riksbankslagen där det står att ”sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”. Den här regeln kan dock avtalas bort så länge man upplyser kunden om det. Det gör att banker, affärer, restauranger och andra företag kan använda sig att vilket eller vilka betalningsmedel de vill.

LÄS MER: Så många vill avskaffa kontanter i Sverige

Skärmavbild 2017-01-23 kl. 10.27.38

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pengar sedlar