Några av kommentarerna till Facebookvideon som visar hur vissa äpplen är ytbehandlade med vax. 
Några av kommentarerna till Facebookvideon som visar hur vissa äpplen är ytbehandlade med vax. 

Ett svenskt filmklipp som delats nära 2 500 gånger på Facebook visar hur vissa äppelsorter är ytbehandlade med vax. I kommentarsfältet frågar sig användare vad det är för typ av vax och om det är farligt att äta? Hälsogranskaren reder ut.

Genom att dra knivseggen lätt mot äppelskalet faller vita, tunna flagor av vax ned på den svarta tallriken. Facebookvideon – som lagts upp av en svensk användare och visar att vissa äppelsorter är ytbehandlade med vax – har i skrivande stund delats nära 2 500 gånger och visats över 176 000 gånger. I kommentarsfältet diskuteras vad det är för vax och om det är säkert för människor att äta?

– Visst är det säkert att äta, säger Nils-Gunnar Ilbäck, professor på Livsmedelsverket.

Nej, du kan inte "detoxa" din kropp

Äpplen kan ha en naturlig vaxyta i sig så det är inte säkert att ett äpple är ytbehandlat enbart för att skalet ser blankt och vaxat ut. Orsaken till att man vaxar vissa äpplen är för att ge frukten ett skydd under transport och för att den inte ska angripas av mögel.

– Man vaxar också äpplen för att de inte ska avge vatten och skrumpna, säger Marie Olsson, professor inom växtförädling på Sveriges lantbruksuniversitet.

Alla typer av äpplen får vaxas, oavsett om det är ekologiska eller inte. 

– Däremot har vi så korta transporter inom Sverige att för svenska äpplen behövs det ofta inte, säger Nils-Gunnar Ilbäck. 

► Nej, du kan inte bota cancer genom att äta citron och bikarbonat 

I Sverige har Livsmedelsverket godkänt fyra typer av vaxer som alla har naturligt ursprung – E 901 (bivax), E 902 (kandelillavax som utvinns ur bladen på växten kandelilla) E 903 (karnaubavax som utvinns från blad och bladknoppar hos karnaubapalmen) och E 904 (shellack som utvinns ur sekret från lacksköldslusen).

– Vi ställer stora krav på tillsatser och till vilka livsmedel som tillsatserna får användas. Alla de här vaxerna är noggrant bedömda, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att tillverkaren inte har någon skyldighet att ange vilken typ av vax som använts på äpplet utan för att få reda på det uppmanas konsumenten att kontakta tillverkaren eller importören av livsmedlet. 

Sanningen om kemikalier i margarin och smör

Den amerikanska sajten Bestfoodfacts.com har också undersökt ytbehandling av äpplen och frågat Joe Kemble, professor i trädgårdsnäring vid Auburn University i USA, om tillsatt vax på äpplen är farligt att äta? Och nej, det är det inte. 

– En sak att notera om vaxer är att de är svårsmälta för människor. Människor har inte förmågan att bryta ner vaxer och ta upp deras olika komponenter. Vaxerna passerar helt enkelt orört genom systemet, säger Joe Kemble till Bestfoodfacts.com.

Det bekräftas även av Nils-Gunnar Ilbäck:

– Vaxerna tas inte upp av kroppen utan går rakt igenom. Vaxerna är alltså ingenting som påverkar kroppen, säger han och fortsätter:

– Man ska också komma ihåg att det rör sig om väldigt små mängder vax, det är ett väldigt tunt skikt som läggs på äpplena. 

Cancerlarmen: Så gick det sedan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset