Att saffranet i till exempel lussekatter skulle vara farligt för fåglar är en uppfattning som fått spridning på nätet i olika forum, men stämmer det? Nej, det är en myt, säger experter som Viralgranskaren pratat med.

I ett Facebook-inlägg från Teknikens hus i Luleå varnas fågelmatare för saffran, en varning som tagit fart sedan det lades ut 16 december och delats över 12 000 gånger. Så här skriver de:

”Trodde du att saffran bara var något mysigt? Inte om du frågar talgoxen. Saffran är giftigt i stora mängder och för en sparv räcker det med en liten bullbit för att orsaka skada. Så lägg aldrig ut gammalt saffransbröd till småfåglarna.”

Några Facebook-användare uttrycker förvåning i kommentarerna, och tackar för varningen: ”Hade ingen aning! Bra att det uppmärksammas!”

Men det här är en myt, enligt Lotta Berg, veterinär och ordförande för den nationella fågelskådarföreningen BirdLife Sverige.

– Nej, det är inte farligt för fåglar. Den mängd saffran som finns i en liten bullbit är försumbar. Man köper ett halvt gram saffran till en hel bulldeg och det potentiellt giftiga ämnet är i sig liten andel av själva saffranet, säger hon.

LÄS MER: Falska påståenden om ”falsk kanel”

Allting handlar om proportioner och saffran är giftigt i större mängder för både människor och djur. Om man skulle börja stoppa i sig rent saffran direkt ur förpackningen så finns det en förgiftningsrisk, enligt Giftinformationscentralen. Men vid till exempel vanligt intag av kryddan i mat och bakverk så är det inte farligt, enligt Livsmedelsverket.

Att saffransbröd skulle vara farligt för småfåglar har upprepats på andra håll på nätet över åren, på bloggar och forum för djurintresserade. På Teknikens hus i Luleå hänvisar man till att man sökt på nätet före publiceringen och då hittat ett brett underlag av källor för påståendet, exempelvis på Svenska djurskyddsföreningens sida.

Men enligt Lotta Berg på BirdLife Sverige så rör det sig om en missuppfattning.

– Det här är något som kommit mer och mer på senare år. Folk får för sig att en massa olika saker är farligt för fåglar och lägger ut allehanda varningar på sociala medier. Kanske har det ett samband med de tilltagande diet-nojorna hos oss människor, att vi för över oron för att göra fel på fåglarna?

LÄS MER: Skräckpropaganda om aspartam sprids på nätet

En sak som ibland kommer upp är att man inte ska ge fåglar en massa bröd.

– Det är faktiskt korrekt, så tillvida att det handlar om ”en massa”. Inga fåglar mår bra av att bara leva på vitt bröd för det är ganska tomma kalorier. Man ska inte gå med tre ton bageriavfall och dumpa hos änderna i parken, men ger man en liten brödskalk eller några sockerkakssmulor till fåglarna hemma i trädgården så är det inga fåglar som far illa av det, säger Lotta Berg.

Andra veterinärer har inte heller hört talas om att det skulle vara något farligt.

– Jag har väldigt svårt att tro att så skulle vara fallet. Det är ju oerhört lite saffran i en bulle. En fågel får relativt sett inte i sig större mängd saffran än vad vi människor får när vi äter en saffransbulle, säger Marianne Tornvall, veterinär på Mälarens Smådjursklinik.

Hon har aldrig haft något sådant förgiftningsfall.

Erik Ågren, viltpatolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt, har inte hört talas om att det skulle vara farligt för fåglar att få i sig saffransbröd.

– Det är förmodligen påhittat. Vi har inte haft några fall och det finns inte på någon lista över giftiga ämnen för småfåglar.

 

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset