I en video som nu börjat spridas på sociala medier syns personer sparka ned judiska och kristna gravar. Flera som sprider videon menar att den visar flyktingar i Tyskland eller muslimer som specifikt attackerar icke-muslimer, men det stämmer inte.

"Vakna Tyskland! Bara sätt dig ned och lyssna och titta". Så lyder den tyska texten till ett Facebookinlägg som i skrivande stund delats närmare 5 000 gånger och även sprids i Sverige. I videon syns en grupp män sparka ned gravar, varav flera är tydligt kristna och judiska. Videon har delats av både människor som vill visa på vad de påstår är islamistisk extremism, eller för att ta ställning i flyktingfrågan.

Videon har på olika sätt spridits sedan januari 2015, då ofta med påståenden att den visar muslimer som specifikt vill attackera britter och icke-muslimer. Men videon är i grunden från mars 2012 och filmades i Libyen.

► LÄS MER: Nej, bilden visar inte en saudisk prins som gift sig med en 6-åring
 

Under mars 2012 attackerade en grupp vandaler två kyrkogårdar i Benghazi i Libyen där soldater från andra världskriget var begravda. Fler än 200 gravar förstördes. Libyens myndigheter bad genast om ursäkt och lovade att ta fast gärningsmännen, enligt BBC.

Alistair Burt, dåvarande chef för Utrikes- och Samväldesministeriet, sa då som följande till BBC.

– Det här är inte någonting som utförts av Libyens regering utan av en extremistisk mobb som vi båda hatar.

Mobben som uträttade dådet var extremister och tillhörde enligt Libyens myndigheter den islamiska riktningen Salafism, som vill ta tillbaka Islam till som de uppfattar att den praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Det reddes ut när det visade sig att även muslimska gravplatser attackerats.

Attacken på gravarna var en del av en stor grupp attentat utanförda av Salafister under 2012. Attentatspersonerna hade som mål att få bort alla sufistiska avtryck i landet. Som Daily beast skrivit finns det bland vissa Salafister uppfattningen att det är hädelse för muslimer att be till gravar, varför de därför förstörde gravarna. 

Attacken ska alltså enligt libyska myndigheter och BBC inte ha utförts som en attack mot kristna eller icke-muslimer, snarare tvärtom, och attentatsmännen var heller inte flyktingar.

► LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som firar terrordåden i Paris

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset