Kommunen har inte hittat något som tyder på att uppgifterna om uteblivet griskött stämmer.
Kommunen har inte hittat något som tyder på att uppgifterna om uteblivet griskött stämmer.

En historia om att hemtjänsten i Trollhättan vägrade köpa griskött till en äldre kvinna cirkulerar i både traditionella och sociala medier. Artiklarna grundar sig i att en politiker i kommunen fått historien återberättad för sig av en person som själv hört om incidenten via en andrahandskälla. Kommunen har däremot inte lyckats hitta något som tyder på att historien är sann.

Historien om den äldre kvinna som blev utan griskött framkom första gången i Trollhättans kommunfullmäktige i höstas. Sedan dess säger sig Trollhättan Stad ha försökt gå till botten med uppgifterna.

– Vi har kollat med våra områdeschefer och bett medarbetare höra med sina brukare men det är ingen som har hört något om det här. Det finns ingen som fått de här uppgifterna. Vi har strikta regler och om sådant här kommer till vår kännedom så ska det göras en avvikelserapportering och det finns ingen sådan, säger Trollhättans Stads presschef Peter Asp.

LÄS MER: Nej, den här videon utspelar sig inte i Rinkeby på nyårsafton

Men Eva Castberger (L), som skrev debattartikeln i Ttela som sedan spridits vidare, önskar att kommunen kunde vara lite mer ödmjuk inför uppgifterna. Däremot säger hon att hon inte kan vara helt hundra på att händelsen hon skrivit om faktiskt inträffat.

– Jag litar på den personen som har berättat det här för mig. Men eftersom att jag inte pratat med den personen som har vägrat utföra arbetsuppgifterna eller med den äldre personen som inte fick sina varor så kan jag naturligtvis inte säga att jag pratat med någon som var med. Men jag är ändå nöjd med debatten, säger Eva Castberger.

– Min källa har hört det här från flera håll. Det är inte bara en som har berättat för källan. Därför tar jag det som mycket sannolikt att det här har inträffat, fortsätter hon.

Eva Castberger vill också vara tydlig med att tanken med debattartikeln inte var att peka ut någon särskild grupp.

– Det spelar ingen roll om det var av religösa skäl eller om det var en vegan, vegetarian, ateist eller katolik utan vår fråga i fullmäktige handlade om att man inte utför sina uppgifter, säger hon.

Den påstådda händelsen har fortsatt att diskuteras i Trollhättan men debatten har även spridit sig därifrån. Peter Asp beskriver det som att droppen som fick bägaren att rinna över och tvingade kommunen till att dementera uppgifterna kom när en person ringde in till Ring P1 på nyårsdagen och återberättade historien.

– Till slut kände vi att det här kan inte fortgå. Ingen vill veta mer än vi om det verkligen är så här, det får inte vara så hos oss, man får inte göra så som det påstås men vad vi kan se är det heller ingen som gjort det. Det är någon som hittat på något nånstans, sedan har det spunnit iväg och blivit en sanning, säger Peter Asp.

Men han slänger också in en brasklapp. Det finns inget som tyder på att händelsen överhuvudtaget inträffat men det finns en teoretisk möjlighet att den har det, enligt Peter Asp.

– Det enda vi kan göra är att säga, ‘så vitt vi vet stämmer det inte’. Det är frustrerande, säger han.

LÄS MER: Nominera till Viralgranskarens källkritikpris

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset