I en video som delats nästan 60 000 gånger påstår en person att hon hittat maskar i te av märket Lipton. Men det som påstås vara maskar är egentligen kristalliserad citronsmak som löses upp i vatten.

"Snälla, var medvetna om detta. Kolla era tepåsar och dela det här". Så lyder texten i ett inlägg som delats närmare 57 000 gånger på Facebook sedan inlägget först lades upp den 20 februari. Totalt har videon visats 8,7 miljoner gånger.

► LÄS MER: Nej, McDonald’s serverar inte människokött

I inlägget syns en kvinna röra runt bland innehållet i en tepåse och hittar där vad som ser ut som små maskar. I videon berättar hon hur det definitivt inte rör sig om "örter" eller te, utan maskar. Enligt kvinnan är det alltid i citronte "maskarna" hittats. Ingen av förpackningarna hon undersökt hade passerat sitt bäst före-datum, enligt kvinnan bakom videon.

Men påståendet om maskar stämmer inte, och den som dricker citronté från Lipton kan vara lugn. Det rör sig nämligen inte om maskar, utan små bitar citronsmaksättning.

– Om man lägger dessa bitar i varmt vatten kommer de att lösas upp, skriver Hanna Granebring på Unilever, som äger märket Lipton, till Viralgranskaren i ett mail.

Enligt Unilever har flera svenska konsumenter hört av sig till företaget efter att videon publicerades.

Efter att videon blivit viral har Unilever själva valt att göra en film där de tydligt visar att "maskarna" smälter i varmt vatten. I Unilevers video, som är filmad på samma sätt som originalvideon, läggs "maskarna" i ett glad varmt vatten där de snabbt löses upp efter omrörning. Även när Viralgranskaren själva lägger "maskarna" i varmt vatten och rör om smälter dem.

Det finns alltså inte maskar i Liptons gröna te med citronsmak, utan det rör sig om smakkristaller som vid en snabb blick kan påminna om maskar.

► LÄS MER: Nej, du förgiftar inte dina barn när du ger dem kanelbullar

In response to the video of Lipton's Lemon Green Tea bags, there are no "worms" in our tea bags. These are small lemon...

Posted by Lipton on  Tuesday, February 23, 2016
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset