Statusen som spridit ryktet om de giftiga insulinsprutorna.
Statusen som spridit ryktet om de giftiga insulinsprutorna.

Insekts-dna och gifter som får dig att blöda ihjäl inifrån. Det innehåller genmodifierade grödor och insulinsprutor, enligt en Facebookstatus som fått över 1 000 delningar. Men två professorer som Viralgranskaren pratar med pulveriserar påståendena.

”VARNING!!!! Både INSULATARD och NOVORAPID innehåller NUMER rekombinant-DNA teknik.”

Så inleds en Facebookstatus, publicerad den 21 februari i en grupp som först var öppen men sedermera har gjorts stängd. Kvinnan som skrev statusen är mycket skeptisk till genmodifiering, och skriver i ett upprört och argt tonläge.

Rekombinant dna-teknik innebär att bakterier producerar mänskligt insulin. Insulinet renas sedan från bakteriesubstanser, och säljs till personer med diabetes.

Många oroliga

Bland de över 1 000 delningar som posten fått är många oroliga. ”Shit… Så skumt att man inte får reda på sånt här av sina läkare”, skriver en ung kvinna.

En man som säger sig ha använt de två diabetessprutorna i sex-sju år tycker det ”har funkat bra för mig, men det är kanske bäst att kolla”.

”Inte rätt att göra så när man är LIVSBEROENDE av både novorapid och insulatard”, skriver en annan kvinna.

"Rena rappakaljan!"

Men inte mycket i det virala inlägget stämmer. Det säger både Sten Stymne, professor i växtförädling på Sveriges lantbruksuniversitet, och Claes-Göran Östenson, professor och överläkare i endokrinologi vid Karolinska institutet.

– Det är rena rappakaljan! Totalt nonsens, skriver Stymne i ett mejl till Viralgranskaren och får medhåll av Östenson som tycker det är oroväckande att sådana här varningar sprids så okritiskt.

– Särskilt till personer som är beroende för sin hälsa och sitt liv att ta insulininjektioner dagligen, skriver Östenson.

Rekombinant dna ingen nyhet

För att reda ut postens påståenden tar vi dem ett i sänder. Till att börja med skriver kvinnan på Facebook att ”det inte är samma insulin som tidigare”, och att det var nyligen man började använda sig av rekombinant dna-teknik. Men det stämmer inte.

– I princip allt insulin som sedan 1980-talet säljs i USA, större delen av Europa och många länder i övriga delar av världen är producerat med så kallad rekombinant dna-teknik, skriver Östenson.

Förut framställdes insulin ur bukspottkörtlar tagna av slaktdjur, ofta grisar eller kor. Det är en teknik som fortfarande används i vissa delar av världen, men det undviker man numera generellt i väst.

– Att använda grisinsulin kunde vara förenat med livsfara på grund av anafylaktisk chock (allergichock). Det rekombinanta insulinet är säkert, skriver Stymne och kontrar därmed kvinnans andra påstående – att det nya insulinet ”kan vara direkt livsfarligt”.

Inget insekts-dna i insulinet

Kvinnan skriver sedan ett stycke om att insekts-dna ska användas i insulintillverkningen.

”Dom har använt sej av INSEKTS-DNA för ’högre effektivitet’... Man bör veta att då man får i sej DNA som är behandlat på det sätt som gjorts i detta fallet så ’splicas’ dvs. smälter det ihop med vårt DNA”, skriver hon.

Det stycket kallar Östenson ”helt obegripligt, och får medhåll av Stymne. Den senare skriver så här till Viralgranskaren:

– Jag förstår överhuvudtaget inte vad hon menar. Alla läkemedel som blir godkända idag testas otroligt noga bland annat mot allergiska reaktioner. Något dna finns inte i insulinet.

Innehåller inte ogräsmedel

Posten i Facebookgruppen fortsätter med påståendet att genmanipulerade grödor innehåller ogräsmedlet Roundup. I posten skriver kvinnan att Roundup ”är en nikotinoid, för att döda insekter. Insekterna dör genom att dom börjar blöda i maglinningen och blöder ihjäl inifrån.”

– Här har hon rört ihop saker på ett fullständigt hisnande sätt, skriver Stymne.

Han konstaterar att Roundup inte är någon nikotinoid, vilket är en sorts kemikalie som används mot insekter, utan att det är just ett ogräsmedel som i själva verket är ofarligt för insekter.

– Genmanipulerade växter innehåller inget Roundup men kan innehålla gener som gör växten motståndskraftigt mot Roundup, så man kan spruta detta ogräsmedel på grödan och grödan klarar sig men ogräsen dör, skriver han.

"Alla insuliner är testade"

I slutet av sin text ställer kvinnan en retorisk fråga, skriven i versaler: ”OM MATEN INTE ÄR ORDENTLIGT TESTAD ÄR VERKLIGEN INSULINET DET…?”

Det enkla svaret på den frågan är, enligt Claes-Göran Östenson, ja.

– Alla insuliner som kommit sedan 1980-talet är testade i många och stora studier under minst sex månader, ibland flera år. Det finns observationsdata som tyder på viss ökad cancerrisk hos personer som injicerar insulin, men detta fanns redan innan de humana insulinerna började användas, och kan alltså vara en generell insulineffekt, skriver han till Viralgranskaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset