På sociala medier sprids nu en bild med vad som påstås vara Applegrundaren Steve Jobs sista ord. I essän påstås Jobs ångra hur han sökt rikedom. Men orden kommer inte alls från Steve Jobs.

"Jag har kommit så långt jag kan i affärsvärlden. I andras ögon har mitt liv varit definition av att lyckas. Men vid sidan av mitt arbete har jag ingen lycka. I slutändan är min rikedom bara någonting jag vant mig vid". Så inleds en kort essä som nu sprids på sociala medier och som påstås vara Applegrundaren Steve Jobs sista ord.

Men Steve Jobs sista ord var inte alls en essä. I en euolgi som New York Times publicerade 2011 skriver Jobs syster, Mona Simpson, om Applegrundarens sista stunder i livet.

► LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

"Han verkade klättra.

Vid sidan av den viljan, den arbetsetiken, den styrkan fanns också Steves underbara förmåga att förundras, konstnärens tro på idealen och hur det som kommer härnäst kommer vara än vackrare.

Steves sista ord, timmar tidigare, var enkla stavelser som repeterades tre gånger. Innan han far iväg kollade han på sin syster Patty, sedan en lång stund på sina barn och sedan på sin livspartner Laurene. Sen kollade han bortom dem.

Steves sista ord var:

OH WOW. OH WOW. OH WOW."
 

Att Steve Jobs skulle ha skrivit en sådan essä nämns inte av hans syster, och heller inte i Jobs biografi "Steve Jobs", skriven av Walter Isaacson.

Viralgranskaren kan inte hitta exempel på att essän i fråga skulle ha spridits tidigare än november 2015, och den verkar inte ha publicerats annat än på bloggar och sociala medier. I skrivande stund är det alltså oklart vem som skrivit essän. Den första instansen Viralgranskaren kan hitta skrevs den 9 november på en enkel Wordpressblogg där artikelförfattaren medger att hen inte vet om det är Steve Jobs ord, men att det ändå är en inspirerande text.

Det finns alltså inga som helst belägg för att Steve Jobs skulle ha skrivit essän, och att hans sista ord skulle vara en essä stämmer inte. Som Walter Isaacson skriver i "Steve Jobs" stämmer det dock att Steve Jobs under slutet av sitt liv visade en viss ånger över hur han uppfostrat sina barn.

Den hyllade företagaren och innovatören avled 2011 efter sviter av endokrin pankreascancer. Han blev 56 år gammal.

► LÄS MER: Så här gör du en egen viralgranskning – steg för steg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset