Inga 40-metersanakondor någonsin hittats.
Inga 40-metersanakondor någonsin hittats.

En Facebookinlägg som sedan det först publicerades 2015 delats nästan 200 000 gånger påstås föreställa världens största orm, som enligt inlägget dödat 257 människor. Men bilden är manipulerad och en så stor orm har aldrig hittats.

”Världens största anakonda har hittats i Afrikas Amazonasskog. Den har dödat 257 människor och 2325 djur. Den är 40 meter lång och väger 2 067 kilo. Afrikas Royal British commandos behövde 37 dagar för att döda den.” Så lyder texten i ett Facebookinlägg som sedan det först publicerades 2015 delats runt 188 000 gånger. På bilden syns en serie människor stå omgärdad av vad som ser ut att vara en enorm orm.

LÄS MER: Här sprids artikel om aborter – från satirsajt

Texten i inlägget, med vissa variationer, har i olika former delats sedan åtminstone 2010. Då visade de medföljande bilderna istället vad som såg ut att vara en enorm orm ligga ovanpå en lastbil.

Båda bilderna är falska, och så även påståendet, någonting bland annat Snopes tidigare skrivit om.

Bilderna i den tidigaste variationen på berättelsen visar ingen rekordanakonda, någonting som kan anas bland annat genom att en av bilderna i bildserien visar hur den påstådda anakondan fångar brinnande missiler i sin mun.

LÄS MER: Nej, hundägare behöver inte oroa sig för asiatiska skalbaggar

Den visar faktiskt inte ens riktiga människor. Bilderna verkar istället visa ett vietnamesiskt studentprojekt, där leksoldater och andra leksaker i miniatyr placerats med en död eller syntetisk orm i någorlunda realistisk storlek, någonting som enkelt kan ses om man tittar närmare på bilderna.

Även den andra bilden, där en gigantisk orm syns omringad av människor i arbetskläder är falsk. Den är något mindre skickligt gjord. I grunden verkar bilden helt enkelt ha gjorts genom att en person klistrat in en bild på en anakonda i en annan bild, någonting som lätt kan anas om man har tillgång till originalbilden.

Även själva texten i påståendet är helt osant. För det första finns det inget ”afrikanskt Amazonas” (Amazonas regnskog ligger i Sydamerika). För det andra är det osannolikt att man skulle kunna veta exakt hur många djur ett annat djur dödat i sitt liv.

Framför allt har inga 40-metersanakondor någonsin hittats. Rapporter om gigantiska anakondor har förekommit sedan Européer först började kolonisera Sydamerika. Den största bekräftade anakondan som hittats var drygt 5 meter lång, men overifierade påståenden om anakondor på upp till 11,9 meter finns också.

För 60 miljoner år sedan levde den så kallade Titanoboan, som kunde
bli upp till 13-14 meter lång och kunde väga cirka. 1 140 kilo. Men 40 meter långa ormar som vägt över 2 000 kilo finns det inga belägg för.

LÄS MER: Världens största orm var lång som en buss

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djur bluff