Bilderna på Michelle Obama och Hillary Clinton är inte från Saudiarabien.
Bilderna på Michelle Obama och Hillary Clinton är inte från Saudiarabien.

En bild som påstås visa hur Melania Trump, till skillnad från Hillary Clinton och Michelle Obama, inte bar slöja när hon besökte Saudiarabien sprids just nu i bland annat den stora Facebookgruppen "Stå upp för Sverige". Men varken Clinton eller Obama har burit slöja när de besökt Saudiarabien.

”Melania won’t wear a head scarf in Saudi Arabia. Good for her.” Så lyder texten till ett bildkollage som just nu sprids i sociala medier, bland annat i den svenska Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” där den fått över 2 600 interaktioner på mindre än ett dygn.

LÄS MER: Melania utan slöja trots makens tweet 2015

I kollaget syns bilder på Michelle Obama och Hillary Clinton iklädda huvuddukar. Även bilder på Melania Trump, som inte bär någon form av huvudbonad, syns i bildkollaget som delvis är från det besök Melania och hennes make Donald Trump, USA:s president, gjorde i Saudiarabien under helgen.

Och det stämmer att Melania Trump inte bar någon form av huvudduk eller slöja under besöket, något som bland annat väckt uppmärksamhet eftersom Donald Trump kritiserade Michelle Obama för att hon inte bar slöja under sitt besök i Saudiarabien 2015.

”Många sade att det var underbart att fru Obama vägrade bära slöja i Saudiarabien, men de blev förolämpade. Vi har nog med fiender”, skrev Trump då på Twitter.

För bildkollagets jämförelse är nämligen inte rättvis, eftersom den inte visar Hillary Clinton eller Michelle Obama under sina besök i Saudiarabien.

LÄS MER: Det här är skillnaden mellan hijab, niqab och chador

Saudiarabien har strikta regler för hur kvinnor ska klä sig, som skiljer sig något från region till region i landet. I regel förväntas kvinnor täcka kroppen med en abaya och håret med en hijab. Men detta krav förbises ofta när det kommer till till exempel statsbesök.

Så här såg det ut när Clinton besökte Saudiarabien 2012.

När Hillary Clinton och Michelle Obama besökte Saudiarabien bar de inte slöja eller abaya. Det har heller inte Storbritanniens premiärminister Theresa May eller Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjort under sina besök i landet.

Bilden i kollaget som visar Michelle Obama med täckt hår är inte från Saudiarabien, utan från ett besök i en indonesisk moské under ett statsbesök 2010. Bilden på Hillary Clinton är inte heller från Saudiarabien, utan från ett besök i Pakistan 2009. Då besökte Clinton det sufistiska helgonets Shah Abdul Latif Kazmis relik och Badshahi-moskén.

Och så här såg det ut när Michelle Obama besökte Saudiarabien 2015.

Det rör sig alltså om specifika religiösa platser inom länderna som har specifik klädkod. Så det stämmer att Michelle Obama och Hillary Clinton täckt håret på utlandsresor, men det har varit på specifika platser. I Michelle Obamas fall fanns det inget krav på att bära slöja i den indonesiska moskén, men enligt Reuters gjorde Obama det för att visa respekt. Även när Michelle Obama träffade påven Benedictus 2009 bar hon en huvudduk.

Och precis som Melania Trump gjorde i helgen täckte de inte sitt hår under sina besök i Saudiarabien.

LÄS MER: Hon anklagades för ”förklädd aktivism” – här är granskningen av ”SAS-kuppen”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset