Bakom videoklippet står Facebookgruppen Deutschland DECKT AUF. 
Bakom videoklippet står Facebookgruppen Deutschland DECKT AUF. 

I en video som spridits på sociala medier syns en mobb människor attackera och rusa rakt emot en grupp poliser. Flera som sprider videon menar att den visar flyktingar i Grekland som löper amok, men det stämmer inte.

”Flyktingar i Grekland..mållös”, så lyder den tyska texten till ett Facebookinlägg som i skrivande stund delats över 9 000 gånger och även sprids i Sverige.

I videon syns en grupp människor rusa rakt emot en polisstyrka som löper gatlopp för att fly från den hotfulla folkmassan. Mobben kastar sten mot poliserna och bilar i omgivningen. Videon har delats av människor som uttrycker ilska över polisens trängda situation, är flyktingkritiska eller vill visa på vad det påstår är ett islamiskt hot mot Väst.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

Några av de svenska kommentarerna från personer som delat videon på Facebook lyder:

"Flyktingar nej det är invasion", "Det här händer i Grekland just nu!” och ”Naiva dumma svenskar ser ni verkligen inte vad som händer??? Våra politiker tillsammans med media har sålt av Svergie! Vill ni att Svergie blir ett isalimserat land????!!!".

Videon har i spridits på Facebook sedan 29 februari i år – men är i själva verket filmat i Kongo-Kinshasa i januari 2015 då protester bröt ut i landet och regeringskritiska demonstranter drabbat samman med kravallpolis.

►LÄS MER: De äger de stora Facebooksidorna

Protesterna var ett svar på ett nytt lagförslag som skulle tillåta landets president Joseph Kabila, att få behålla makten till dess att en folkräkning skulle genomföras, enligt The Guardian.

Ett val var planerat 2016 – och en folkräkning skulle innebära en oerhört långdragen och komplicerad apparatur som riskerade att skjuta upp valet i minst tre år, enligt Al Jazeera.

Protesterna slutade i våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis som försökte skingra folkmassorna.

Attacken mot poliser utfördes alltså inte av flyktingar i Grekland – utan av unga oppositionella i Kongo-Kinshasa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset