Många tror att bilden faktiskt föreställer Löfvens pappa. Mannen till vänster är Joachim von Ribbentrop som var Tysklands utrikesminister från 1938 till 1945.
Många tror att bilden faktiskt föreställer Löfvens pappa. Mannen till vänster är Joachim von Ribbentrop som var Tysklands utrikesminister från 1938 till 1945.

Enligt ett inlägg som nu sprids på sociala medier antyds Stefan Löfvens pappa ha varit nazist och på en bild synts gå tillsammans med Hitler. Men bilden visar egentligen den tyska nazisttoppen Martin Bormann som dog 12 år innan Stefan Löfven föddes.

”Steffos pappa (röd pil). Hette ursprungligen Martin Löfven men bytte efternamn när sonen blev okänd inom politiken. Heter idag Bårman.”. Så lyder texten i ett inlägg som de senaste timmarna spridits fort i flera Facebookgrupper, bland annat i den grupp som tidigare hette ”Stå upp för Peter Springare”. En skärmdump av det ursprungliga inlägget, som publicerades i gruppen ”Löfven bort som statsminister”, har även delats av Facebooksidan ”Realistbloggerskan”. På bilden som inlägget sprids med syns Adolf Hitler gå bredvid två män.

LÄS MER: Nej, Löfvens ”socialistklocka” kostar inte 275 000 kronor

Trots att påståendet låter osannolikt verkar många i Facebooks kommentarsfält vara övertygade om att Stefan Löfvens pappa faktiskt var kopplad till Adolf Hitler.”Dom är fan lika med”, skriver en användare. ”Ja så då kom sanningen fram!!!!!”, skriver en annan. Många är dock mer kritiska. ”Varför lägger man upp sådant här? Fake så långt ögat når…. Gynnar ju bara ”våra” motståndare och dom som luras att gå på det framstår ju ”inte i så bra dager…”, skriver en användare.

Men vem är det som egentligen syns gå bredvid Hitler på bilden? Jo, Martin Bormann, som främst är känd för att han under perioden 1943-1945 var Adolf Hitlers privatsekreterare och på så fick stor makt i Nazityskland.

Martin Bormann dog 1945, och kan på så sätt inte vara Stefan Löfvens pappa. Stefan Löfven föddes nämligen mer än 10 år senare, 1957. Stefan Löfvens biologiska pappa hette heller inte ”Martin Löfven”, utan Karl Hedberg.

Det stämmer dock att Löfvens morfar, Ludvig Löfven, var aktiv nazist och arbetade som tryckare på de nazistiska tidningarna Den Svenske Nationalsocialisten och Den Svenske Folksocialisten. Stefan Löfven träffade aldrig sin morfar, som avled 1953. Det har Stefan Löfven tidigare berättat i en intervju i tidningen Aktuellt i politiken.

Bilden med den röda pilen verkar med största sannolikhet vara tagen från en artikel om Martin Bormann som Daily mail publicerade 2009.

Uppdatering: Realistbloggerskan har nu tagit bort sitt inlägg.

LÄS MER: Nej, Stefan Löfven har inte sänkt pensionärernas inkomster med 4 procent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset