Den lokala politikern kom sedan att be om ursäkt.
Den lokala politikern kom sedan att be om ursäkt.

Under veckan har flera antimuslimska sidor påstått att tysk polis hittat en enorm mängd vapen i närheten av en moské utanför Hannover. Det stämmer inte. Uppgiften kommer ursprungligen från en Kristdemokratisk politiker som sedan fick be om ursäkt när påståendet visade sig vara falskt.

"Detta är vad tyska polisen hittade i en razzia, nära radikal moské, ... vill du fortfarande ha dem i ditt land ?". Så skriver en SD-vänlig Facebooksida i ett inlägg som publicerades under söndagen och just nu delas friskt. 

I inlägget hänvisar Facebooksidan till en anti-muslimsk aktivists webbsida som i sin tur hänvisar till Falunggong-ägda Epoch Times som utgår från ett pressmeddelande skrivet av den tyska politikern Ismail Tipi som sitter i delstaten Hessens parlament.

► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte en kristen flicka som mördats av IS
 

Det var i mitten av juni Tipi publicerade ett blogginlägg där han påstod att tysk säkerhetspolis hittat tunga vapen gömda i en grönsakshandlares kylskåp i närheten av en Moské i Hannover. Tipi hade inga konkreta källor men hänvisade till uppgifter han påstod sig ha kommit över.

Men när dagstidningen Frankfurter Rundschau undersökte saken i augusti hittade de inga tecken på att en sådan händelse skulle ha ägt rum. Ungefär en månad efter det första pressmeddelandet kom Tipi att publicera en ursäkt: "Tack gode gud att min undersökning inte visade sig vara sann", skrev han.

– Kanske gick jag fört fort fram. Jag borde väntat 2-3 dagar, sa han senare till Franfurter Rundschau.

Det har dock inte hindrat framför allt högerextrema webbsidor, men också tabloider som brittiska Daily express, från att rapportera om den påstådda vapengömman som alltså inte fanns.

I det svenska Facebookinlägget syns en stor mängd vapen som påstås komma från den tyska vapengömman. En snabb Google-sökning visar dock att bilderna är tagna av USA:s flotta. Bilderna har, som Washington Post tidigare rapporterat, sitt ursprung i en händelse i april när flottan konfiskerade en stor mängd vapen de misstänkte smugglades från Iran till Huthi-rebeller i Jemen.

► LÄS MER: Nej, alla i Schweiz måste inte ha ett vapen hemma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset