Ibland används händelser som skett för länge sedan eller på helt andra platser i syfte att stärka en redan existerande uppfattning om Sverige i utlandet. Just nu sprids en film från ett kyrkoöverfall i USA – men som påstås föreställa Sverige.

En kvinna har delat en video på Facebook som fått över 15 000 delningar och hon hävdar att den föreställer ett överfall på en äldre kvinna i en kyrka i Sverige.

Sedan videon lades upp för två veckor sedan har många från olika delar av världen delat den med kommentarer som handlar om flyktingar och vad man uppfattar som situationen i Sverige. ”Sverige är nu officiellt ett sk!thål!” ”Vill vi verkligen ha hit den där skiten??” ”Multikulturalism…”

LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som attackerar en julgran i Sverige

Men det är en gammal video som föreställer ett våldsbrott i St Cecilia-katedralen i Omaha i USA 2015. Den överfallna kvinnan stod i vestibulen till kyrkan när hon attackerades av två män. Den ena snappade åt sig hennes väska och den andra slog till henne i ansiktet. Hon föll och slog sig mot en bordskant. Till den lokala tv-kanalen sade församlingens präst att kvinnan sagt att det inte var någon fara, trots blåtiran, och att hon ville be för gärningsmännen.

Sprids i svenska grupper

Filmen har även delats av många svenskar och flera gånger i bland annat Facebook-gruppen Stå upp för Sverige där den fått hundratals interaktioner. En del av de som kommenterar har utgått från att det rör sig om Sverige och skrivit saker som ”Dessa grisar ska absolut bort från Sverige! Nu!” och ”Lövens guldpojkar”.

Andra påpekar att filmen faktiskt föreställer USA och har flera år på nacken.

LÄS MER: 3 falska påståenden om: landet Sverige

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset