På historielektionerna har många av oss fått höra att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa. Och visst dog han av gift, men att det var blandat med just ärtsoppa finns det inga belägg för. Det förklarar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet.

Erik XIV blev förgiftad, men exakt hur det gick till är okänt, berättar Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet.

När Erik XIV tog över makten från sin pappa Gustav Vasa 1560 hade han många bekymmer, berättar Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet, i ett avsnitt av Historiegranskaren.

Hans planer på att slå ihop England och Sverige genom ett äktenskap gick i stöpet. Och när han senare skulle gifta sig med sin älskarinna Karin Månsdotter, som varken var adelsflicka eller prinsessa, så var det droppen för hans bror Johan III.

LÄS MER: Nej, Erik XIV var inte den fjortonde kung Erik

Erik XIV fängslades och Johan III tog över kronan.

Nio år senare dog plötsligt Erik när han sitter fängslad i Örbyhus slott i Uppland. Snart började det gå rykten om att Erik hade blivit mördad. Hertig Karl, Johans yngre bror, kritiserade bland annat kungen i brev för att ingen av landets höga herrar hade varit med vid dödsbädden – det banade ju väg för ryktesspridning kring Eriks död.

LÄS MER: Nej, Gustav Vasa åkte aldrig Vasaloppet på skidor

Det dröjde till 1620-talet innan ryktet om den förgiftade ärtsoppan fick fart genom historieskrivaren Johannes Messenius.

1958 grävdes Erik XIV:s grav upp, och man kunde efter undersökningar av kvarlevorna konstatera att han dog av arsenikförgiftning. Men det fanns inga spår av ärtsoppa i hans mage.

Trots det framställs ofta uppgiften om förgiftad ärtsoppa som fakta. Till och med Historiegranskaren själva råkade vidarebefordra uppgiften i ett tidigare avsnitt om Erik XIV. Den videon är nu rättad.

LÄS MER: Nej, så här gick det inte till när danskarna invaderade Gotland

Det återstår med andra ord många obesvarade frågor kring Erik XIV:s död. Men det finns en huvudmisstänkt, som fortfarande kan ha sett Erik XIV som ett hot.

– Det skulle kunna ha varit Johan III som mördade honom. Vi vet det inte, men det är högst sannolikt, säger Petter Ljunggren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset