Det är inte Mark Zuckerberg som har författat kedjebrevet.
Det är inte Mark Zuckerberg som har författat kedjebrevet.

Rykten om att Facebook ska börja ta betalt av användarna har cirkulerat i många år. Nu har ett kedjebrev med påståendet återigen fått spridning. Men det är påhittat och it-jätten har själva dementerat uppgifterna.

”Hej, jag är Mark Zuckerberg, direktören för Facebook”.

Så inleds kedjebrevet som har fått spridning på såväl engelska som på dåligt översatt svenska. Enligt brevet ”verkar det som att alla varningar var riktiga” – det kommer att börja kosta pengar att använda det sociala nätverket.

Men det ligger ingen sanning i påståendet.

LÄS MER: Google följer varje steg du tar – här kan du se vad de vet om dig

Rykten om att Facebook ska börja kosta pengar har cirkulerat sedan nätverket blev populärt. Viralgranskaren har tidigare skrivit om ett specifikt inlägg som hade spridits sedan åtminstone 2011.

Facebook har gång på gång dementerat ryktena.

I samband med att det aktuella ”hej, jag är Mark”-brevet fick spridning internationellt i september förra året skapade företaget en hjälpsida där de svarar på frågan: ”Stämmer det att Facebook kommer att ta betalt för användning av webbplatsen?”

LÄS MER: Nej, du kan inte se om ditt konto på Facebook är säkert genom att skriva BFF

Här är svaret:

”Nej. Facebook är en kostnadsfri webbplats och vi kommer aldrig att kräva att du betalar för att använda den”.

När Mark Zuckerberg vittnade inför amerikanska kongressen förra veckan sa han att ”det alltid kommer att finnas en version av Facebook som är gratis”. En formulering som fick många experter att tro att sociala medier-jätten åtminstone övervägt att införa en betalversion av plattformen.

LÄS MER: Släpper ett containerfartyg ut lika mycket svavel som 50 miljoner bilar?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset