Män passar bra inom militären, medan kvinnor passar bättre i hemmet och vården. Ungefär så har attityderna sett ut i Sverige – trots att många kvinnor stridit genom historien. I det senaste avsnittet av Historiegranskaren berättar Petter Ljunggren på Historiska museet om några av dem.

Det finns flera exempel på kvinnor som bröt mot normerna.

Trots att många kvinnor stridit genom historien dröjde det till 1989 innan kvinnor fick tillträde till alla militära befattningar i Sverige.

LÄS MER: Nej, vikingarna var inga lortgrisar som inte brydde sig om hur de såg ut

Innan dess argumenterades det flitigt för att de inte skulle få arbeta inom försvaret. Kvinnor på skepp betydde otur. Deras livmödrar skulle skrumpna om de studerade. Det var männens uppgift att skydda dem – inte tvärtom.

Men ett argument var särskilt viktigt.

LÄS MER: Nej, stenåldersmänniskan från Barum var inte en man

– Framför allt var det en föreställning om att könen tillhörde olika samhällssfärer, män i politiken och militären, kvinnor i hemmet och vården, säger Fia Sundevall, forskare inom ekonomisk historia på Stockholms universitet till Försvarsmakten.

I det senaste avsnittet av Historiegranskaren berättar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet, om kvinnorna som bröt mot normerna genom historien. Jeanne D’Arc, Kristina Gyllenstierna och Matilda av Toscana är några av exemplen.

LÄS MER: Nej, så här gick det inte till när danskarna invaderade Gotland

I dag utgör kvinnorna ungefär 16 procent av Försvarsmaktens personal. Bland officerarna är 7 procent kvinnor.

Se alla avsnitten av Historiegranskaren här.

Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset