Nej, detta är inte Valmyndighetens konto på Twitter
Nej, detta är inte Valmyndighetens konto på Twitter

Twitterkontot @2014valet använder statliga Valmyndighetens logga, och har över 1600 följare. Men vem som ligger bakom det vet ingen.

"Vilka väljargrupper tror ni avgör EU-valet?"
"Vilka frågor tror ni blir viktigast i valen?"
"Dagens #svpol är att Anders Borg har klippt av sig hästsvansen."

Det är några av tweetsen som skickats ut från kontot @2014valet, en twittrare med över 1600 följare som varit aktiv sedan i november 2013. Som profilbild använder kontot en logotyp som tillhör Valmyndigheten, som har till uppgift att planera och genomföra val och landsomfattande folkomröstningar. 

Flera av dess tweets har blivit spridda långt utanför det egna flödet, mestadels harmlösa uppmaningar att engagera sig och gå och rösta. Men kontot tillhör inte Valmyndigheten, säger deras jurist Madeleine Kanold. Om något immaterialrättsbrott är begånget har hon svårt att fastslå, men de undersöker just nu hur de ska hantera kontot.

– Det finns två vägar, det ena är en rättslig väg, och sådana brukar kännetecknas av att det tar lång tid. Och det andra är att försöka komma i någon slags dialog med den som använder det. Det är väl många gånger det bästa, säger hon.

Hon vill inte säga definitivt om hon tycker det finns ett demokratiskt problem i användandet av bilden, som är varumärkesregistrerad tillsammans med namnet Valmyndigheten.

- Men vi är angelägna att ingen använder det här så man får uppfattningen att det är Valmyndigheten som uttalar sig.

Men skulle alltså @2014valet framåt hösten, då det drar ihop sig till riksdagsval, börja propagera särskilt för ett eller annat parti så är det bra att veta att det inte är en statlig myndighet bakom tangentbordet.

Vi har förgäves sökt personen bakom kontot @2014valet för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset