Påståendet att bh:ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995.
Påståendet att bh:ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995.

Risken att få bröstcancer ökar 100-faldigt om du bär bh. Det påståendet sprids just nu i en video på Facebook som i skrivande stund setts 11 miljoner gånger och delats över 125 000 gånger. Men påståendet är, som en expert säger till Viralgranskaren, "nonsens".

"Experts urge women to stop wearing bras". Så lyder beskrivningen av en video som under slutet av oktober publicerades av Facebooksidan "Health for all women" och som sedan dess setts 11 miljoner gånger och delats över 125 000 gånger.

Videon listar ett antal anledningar skaparen till videon menar gör att du inte bör bära bh, bland annat för att bh-användning inte påverkar bröstens grad av "hängighet". Det är ett påstående som stämmer, men knappast är det de mest alarmerande videon påstår.

► LÄS MER: Nej, din mikrovågsugn är inte så farlig som den här artikeln påstår

 Videon påstår nämligen att det finns ett samband mellan att bära bh och att drabbas av bröstcancer. Enligt videon är bh-bärare 100 gånger så benägna att drabbas av bröstcancer.

Det påståendet stämmer dock inte.

– Det finns ingen koppling mellan att använda bh och risken för bröstcancer. Rent nonsens, säger Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet, till Virtalgranskaren.

Påståendet att bh-ar skulle kunna bidra till bröstcancer har spridits sedan åtminstone 1995 när boken "Dressed To Kill: The Link between Breast Cancer and Bras", som påstår att det finns ett samband mellan bh-använding och bröstcancer, först gavs ut. Det skriver The Guardian, som poängterar att boken inte referentgransats eller publicerats i en vetenskaplig journal. Så sent som 2015 spreds idén av en förespråkare av alternativmedicin på Gwyneth Paltrows webbsida Goop.

Inga etablerade källor som Viralgranskaren hittar menar att det skulle finnas en koppling mellan bröstcancer och bh-användning, och en stor studie publicerad 2014 av respekterade Fred Hutchinson cancer research center i amerikanska Seattle hittar ingen sådan koppling.

Den som bär bh kan alltså pusta ut, eftersom det inte finns något som tyder på att bh-bärare skulle vara mer benägna att få bröstcancer.

► LÄS MER: Nej, Pringles är inte "extremt skadliga"

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset