Brevet som sprids.
Brevet som sprids.

Ett nytt kedjebrev om en "avancerad hacker" sprids på sociala medier. I brevet påstås att "hackern" kan komma åt ditt bankkonto om du eller någon av dina vänner accepterar personens vänförfrågan. Det stämmer inte.

Meddelandet som de senaste dagarna fått ordentligt spinn påminner om tidigare kedjebrev som Viralgranskaren skrivit om. I höstas hette den påhittade hackern ”Fabrizio Brambilla” och i ännu tidigare versioner av brevet har personerna haft namn som Jayden K. Smith och Anwar Jitou.

I samtliga versioner av kedjebrevet påstås det att dina konton hackas och öppnas om du accepterar personens vänförfrågning. Det stämmer inte.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Liknande kedjebrev har spridits sedan 1990-talet, och har uppdaterats i samband med att nya webbtjänster och sociala medier tillkommit. Även sajten Snopes har skrivit om fenomenet. De skriver också att det inte finns någon fara med att du eller någon av dina vänner accepterar en vänförfrågan.

LÄS MER: Nej, en hacker kan inte publicera dolda förolämpningar till dina vänner på Facebook

Skillnaden med det kedjebrevet som sprids nu är att personen som det varnas om finns på riktigt och bor i Sverige. Personen skriver på sociala medier att kedjebrevet som nu cirkulerar har skapats för att kränka och trakassera honom.

Det är ytterligare en anledning till att inte sprida vidare kedjebrev. Och återigen om Facebook eller något annat stort sociala medier-företag skulle utsättas för en stor hackerattack hade företaget meddelat om det via mail, via notifikationer eller på andra sätt, inte via ett kedjebrev.

LÄS MER: Virus fortsätter att spridas på Facebook – spammar dina vänner och kan kapa lösenord

Arkiv: Viralgranskarens före detta redaktör Hugo Ewald förklarar hur du ska tänka kring kedjebrev.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset