Det kanske ser ut som plast, men det är inte plast.
Det kanske ser ut som plast, men det är inte plast.

Videoklippet påstås visa hur romansallad köpt i butik är täckt av ett tunt lager plast som vi får i oss när vi äter salladen. Men det som för tankarna till plast har sin naturliga förklaring.

Kvinnan i videoklippet värmer vatten i en mikrovågsugn för att sedan ta ett par salladsblad som hon lägger ner i vattnet. Därefter pillar hon av något som hon påstår är plast från bladen.

Det aktuella videoklippet har fått stor spridning världen över den senaste tiden, även i Sverige. Ett inlägg innehållande videon publicerades den 19 juli på Facebook, det har i skrivande stund över 40 miljoner visningar.

LÄS MER: Här är sju falska påståenden du kan ha missat under semestern

Problemet är att påståendet inte stämmer. Det som i vissa fall kan pillas av från salladsbladen, och som kan föra tankarna till plast, är i själva verket ett naturligt skikt. Något som amerikanska faktagranskarna Snopes har rapporterat om.

Professorn: ”Det känns befängt”

Marie Olsson, professor i trädgårdsvetenskap vid SLU i Alnarp, avfärdar också påståendet om att det skulle vara plast.

– Alla växter inklusive sallad har ett yttre skikt som man kan säga motsvarar vår hud. Det kan vara mer eller mindre tjockt beroende på vilken växt det är men också på vilken omgivning den har vuxit upp i.

Det yttre cellskiktet kallas för epidermis, förklarar Marie Olsson.

– Det ska skydda växten mot saker som kan komma in men finns också för att hålla vatten inne. Man kan kalla det för växtens hudskikt, säger hon.

Dessutom har professorn svårt att tänka sig att man skulle lägga tid och pengar på att plasta in sallad på det sättet.

– Det känns inte troligt.

Vanligt med påståenden om matskandaler

I ett videoklipp som Snopes hänvisar till förklaras fenomenet som en effekt av att salladen har utsatts för kallare temperaturer. Det bildas då ett tjockare skyddsskikt som kan skalas av och som kan föra tankarna till plast.

Här nedan kan du se videoklippet där fenomenet förklaras:

Det är inte ovanligt att påståenden om plast i mat får spridning. Viralgranskaren har bland annat skrivit om leksaks-ägg som felaktigt påstods vara till för att ätas.

LÄS MER: Släpper ett containerfartyg ut lika mycket svavel som 50 miljoner bilar?

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset