Enligt en varning som har delats tusentals gånger på Facebook länsas hela ditt konto om du svarar på Swedbanks kundcenters nummer. Men det finns ingen sanning i påståendet.

”Varning! Svara inte om nummer 0771221122 vilket är Swedbanks kundservice nummer, hela kontot länsas!!! Dela!”

Varningsmeddelandet har de senaste dagarna fått rejäl spridning på Facebook. Ett inlägg som Metro har fått tips om har i skrivande stund delats över 6 000 gånger.

Men det finns ett problem: varningen stämmer inte.

LÄS MER: Nej, Facebook visar inte bara inlägg från 25 av dina vänner

För det första är det angivna numret ett servicenummer hos Swedbank som inte används för att ringa upp folk ifrån. Något som Bluffakuten har rapporterat om.

– Om vi ringer är det från andra telefonnummer. Vi som bank begär aldrig koder, lösenord eller att våra kunder ska koppla upp sig med sitt bank-id. Känner man minsta tveksamhet, lägg på luren och polisanmäl, säger Anette Ringius som är presskontakt på Swedbank.

Dessutom kostar det dig inte pengar att svara på ett samtal om du inte befinner dig utomlands. För att det ska kunna dras pengar krävs det att du ringer upp ett nummer.

Samtidigt finns det anledning att vara på sin vakt när okända ringer upp. I lördags gick nämligen SEB ut med en varning om att bedragare ringer upp till privatpersoner och påstår sig arbeta på banken.

”Bedragarna hävdar att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på ett konto eller kort, och frågar efter digipasskoder. Informationen används för att stjäla pengar från kontot. Om du får ett sådant samtal – lägg på direkt och lämna inte ut någon information”, skriver SEB på Facebook.

LÄS MER: Därför ljuger vi – och sprider falska nyheter

Något som Anette Ringius på Swedbank håller med om.

– Om man blir uppringd och känner minsta tveksamhet eller misstanke ska man lägga på luren eller be att få motringa. Och då ska man inte ringa upp till numret man blev uppringd från utan använda det vanliga numret till Swedbank, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset